Ga naar de inhoud
Vuurwerkshow afgelast

Meteorologen in Hongarije ontslagen 'na foute voorspelling'

Ter illustratie. Beeld © ANP

De baas van het Hongaarse weerinstituut en haar plaatsvervanger zijn gisteren ontslagen vanwege een 'foutieve voorspelling'. Meteorologen voorzagen zaterdagavond een storm met zware buien, maar het bleef prachtig weer. Daardoor ging een geplande vuurwerkshow op de nationale feestdag niet door.

Afgelopen zaterdag was het in Hongarije een nationale feestdag ter ere van de eerste Hongaarse koning Stephen (975-1038). In Boedapest stond er daarom 's avonds een grote vuurwerkshow op het programma.

Grote kans op noodweer

Die vuurwerkshow kon niet doorgaan vanwege een weersvoorspelling van het nationale weerinstituut OMSZ. Er was in de hoofdstad 75 tot 80 procent kans op noodweer. Vanwege die voorspelling besloten de autoriteiten de vuurwerkshow op het laatste moment af te blazen. Het weer bleef die avond echter goed.

Afgekoeld?
Lees ook:
Afgekoeld? Bereid je voor op een nieuwe bak hitte

De leidinggevende van het OMSZ, Kornélia Radics, is gisteren ontslagen. Ook haar plaatsvervanger Gyula Horváth moet vertrekken, meldde het Hongaarse persbureau MTI. Een officiële reden voor het ontslag werd niet gegeven, maar volgens ingewijden zijn de twee hun baan kwijt vanwege de verkeerde voorspelling.

'Verspreiden van valse informatie'

Eerder op de dag hadden Hongaarse media het al over het 'verspreiden van valse informatie'. Door de foute voorspelling kon de 'grootste vuurwerkshow van Europa' niet doorgaan, schreven regeringsgezinde media.

Het afblazen van het vuurwerk doet denken aan dezelfde nationale feestdag in 2006. Toen zorgde zeer onstuimig weer voor chaos en paniek. Vijf mensen kwamen om het leven, meer dan driehonderd anderen liepen verwondingen op. Sinds dat jaar is de weersvoorspelling doorslaggevend bij de besluitvorming.

Trouwe
Lees ook:
Trouwe adviseur stapt op om 'pure nazitekst' van Hongaarse premier Orban