Ga naar de inhoud
Aan lot overgelaten

Oud-bewakers Nederlandse ambassade 'mishandeld en neergestoken' door taliban

Bewakers van de Nederlandse ambassade vragen naar Nederland geëvacueerd te worden. Beeld © Eigen foto

Beveiligers die voor de Nederlandse ambassade in Kabul werkten, zijn hun leven in Afghanistan niet zeker. Nederland wil ze niet evacueren, hoewel ze jaren voor de ambassade hebben gewerkt. Dat weten de taliban ook. "Ik zeg telkens weer tegen m'n gezin: als ik niet thuiskom, hebben de taliban me te pakken."

"Ik heb twaalf jaar voor de Nederlandse ambassade gewerkt", zegt Ahmad (niet zijn echte naam). Toen de taliban de macht overnamen in Afghanistan, haastte Nederland zich om het eigen personeel en andere medewerkers van de Nederlandse ambassade in Kabul te evacueren. "Ons werd beloofd: we nemen jullie mee."

Chaos
Lees ook:
Chaos rond evacuatie Nederlanders Kabul: 'We moesten iets oranjes meenemen'

Die belofte komt Nederland niet na. Waar de schoonmaker die binnen de ambassade werkte wel werd geëvacueerd, werd de beveiliger die voor de deur stond dat niet. Volgens de Nederlandse regering omdat ze niet direct bij de ambassade onder contract stonden. Nederland huurde de bewakers in via een tussenbedrijf.

"Maar dat is een onderscheid dat de taliban niet maken", zegt Sara de Jong, Afghanistan-expert van de Universiteit van York (Verenigd Koninkrijk). "Voor hen maakt het niet uit of je direct of indirect onder contract stond. Op hun pasje stond gewoon de Nederlandse vlag."

'Met bajonet neergestoken'

Bovendien stonden ze de ambassade onder meer te verdedigen tégen de taliban. Dat zet kwaad bloed. Volgens de Verenigde Naties hebben de taliban al 160 vergeldingsmoorden gepleegd op mensen die voor westerse landen werkten. 

Voor Ahmad had het niet veel gescheeld. Op weg naar huis werd hij aangevallen door iemand met een bajonet. "Ik ben mishandeld en met de bajonet gestoken." Buiten bewustzijn belandde Ahmad in het ziekenhuis. "Gelukkig was het mijn tijd nog niet."

Honderden
Lees ook:
Honderden Afghanen wachten nog op evacuatie: 'Laat ons niet achter'

Nu houdt hij zich schuil op een onbekende locatie. Net als Mohammad (niet z'n echte naam), die zelfs veertien jaar voor de Nederlandse ambassade werkte. Ook hij doet zijn verhaal tegenover RTL Nieuws. Hij vertelt dat de taliban naar hem op zoek zijn, en meermaals heeft moeten verhuizen.

'Vader mishandeld'

"Op een dag was ik niet thuis", zegt Mohammad. "Ze hebben mijn vader meegenomen en mishandeld. Hij is nu weer thuis, maar ik woon er niet meer. Ik woon nu soms bij vrienden en soms ergens anders."

Constant verhuizen doet ook Abdul (ook niet zijn echte naam). Hij werkte naar eigen zeggen dertien jaar voor de Nederlandse ambassade. "Ik verhuis elke paar maanden nu", zegt Abdul. Hij weet niet wat er gebeurt als de taliban hem vinden. "Of ze doden me, of ze gooien me in de gevangenis." 

Amnesty:
Lees ook:
Amnesty: Afghaanse vrouwen gemarteld, jonge meisjes uitgehuwelijkt

Als hij de deur uitgaat, bedekt Abdul zich van top tot teen. "Iedere keer zeg ik tegen mijn gezin: als ik niet terugkom, hebben de taliban me te pakken."

Mailtjes niet beantwoord

Abdul heeft zijn gezin geïnstrueerd in dat geval de internationale pers op te zoeken. Want met de Nederlandse overheid krijgt het drietal nauwelijks contact meer. Ahmad zegt een e-mailadres te hebben gekregen, maar zijn mailtjes worden niet beantwoord. 

"We krijgen zelfs nog 21 dagen salaris van ze", zegt Ahmad. Ook Mohammad geeft aan dat het laatste deel van zijn loon niet is betaald. 

Volgens Afghanistan-expert De Jong staan de verhalen van Ahmad, Mohammad en Abdul niet op zichzelf: "Ik hoor dit heel veel, ook van beveiligers van andere ambassades."

'Verwerpelijk'

Ze geeft aan dat het gevaar dat beveiligers lopen ook te maken heeft met de financiële problemen van de taliban. "Ze zoeken mensen om af te kunnen persen. Dat iemand voor westerse landen heeft gewerkt, is een makkelijke reden."

Dat ze dat heel zichtbaar hebben gedaan, maakt het nog wat makkelijker voor de taliban. "Ze stonden de hele dag midden op straat met zware wapens de ambassade te verdedigen", zegt De Jong. "Goed dat schoonmakers wel zijn geëvacueerd, maar die werkten binnen uit het zicht. Het is verwerpelijk dat de beveiligers achterblijven."

Spijt

Volgens de Nederlandse regering dus omdat ze niet direct bij de ambassade onder contract staan. Daarin is Nederland niet uniek. Ook landen als Finland en het Verenigd Koninkrijk werkten met deze constructies.

"Maar die hebben uiteindelijk gezegd: wij zijn verantwoordelijk voor jullie", zegt De Jong. "Want die bedrijven waarvoor ze werkten, kunnen hun geen visum aanbieden."

Ahmad, Mohammed en Abdul hebben spijt dat ze ooit voor Nederland zijn gaan werken. "We hebben goed werk gedaan voor jullie", zegt Ahmad. "Dag en nacht. We gingen ervan uit dat jullie ons op een dag ook een dienst zouden bewijzen."