Ga naar de inhoud
James Webb Telescoop

Adembenemende nieuwe foto's van planeet Jupiter

Beeld © ESA

De nieuwe ruimtetelescoop James Webb blijft kenners en liefhebbers verbazen met de kwaliteit van de plaatjes die hij terug naar de aarde stuurt. Dit keer is het onderwerp geen sterrenwolk of blik van miljarden jaren terug in de tijd, maar gaat het om een hemellichaam dat we allemaal elke avond met het blote oog kunnen zien.

Jupiter is dit keer het onderwerp van de foto's die het team van de James Webb vandaag publiek maakte. En ook op een planeet die elke avond en nacht al door duizenden telescopen en verrekijkers in de wereld wordt bekeken, is nog genoeg nieuws te ontdekken.

Maar vooral valt er nog genoeg aan te bewónderen.

Jupiter is de grootste planeet in ons zonnestelsel en is een groot deel van het jaar makkelijk te zien met het blote oog, omdat het een van de felst schijnende hemellichamen is. Dat kan vanavond en vannacht bijvoorbeeld de hele nacht, zolang de wolken wegblijven tenminste.

Verrekijker

Met een goede verrekijker is al te zien dat het een planeet is en geen ster. Ook zijn de vier manen van Jupiter dan al goed waar te nemen. Met een hobbytelescoop zijn de kenmerkende horizontale banen al goed te zien. 

Bij
Lees ook:
Bij de bieb kun je nu ook een telescoop lenen: 'Sterrenkijken is niet moeilijk'

Met een ruimtetelescoop is dus nog veel meer te zien. Dit keer zijn het vooral de poollichten (vergelijk het met het noorderlicht op aarde), waar de wetenschappers met veel interesse naar kijken. Het vertelt iets over de samenstelling van het wolkendek en ook wat daaronder gebeurt. 

Maar dat is voor de komende jaren voor de fijnproevers. Nu is het woord vooral aan de bewonderaars:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore