Ga naar de inhoud
Azovstal-strijders

Oekraïne woest over showproces: 'Nooit meer vredesgesprekken'

Er zouden kooien zijn gebouwd voor de berechting van de Azovstal-soldaten. Beeld © Telegram

Er staan kooien op het podium en een theater is omgebouwd tot een rechtszaal. Rusland wil een spektakel maken van de rechtszaak tegen de Azovstal-strijders die gevangen zijn genomen in de stad Marioepol. Dat moet vanaf woensdag allemaal gaan gebeuren. Tot woede van president Zelenski, die de Russen waarschuwt dat dit voor hem de grens is.

In een videotoespraak zei Zelenski dat Rusland zich met dit 'absurde' proces buiten de onderhandelingstafel plaatst. Als de rechtszaak doorgaat, zal Oekraïne volgens Zelenski nooit meer plaatsnemen aan een onderhandelingstafel met de Russen. 

Onafhankelijkheidsdag

Rusland is volgens Zelenski van plan om woensdag, als Oekraïne viert dat het 31 jaar onafhankelijk is, de rechtszaak te starten. Dan is het ook precies een halfjaar gelden dat de Russische troepen Oekraïne binnenvielen. 

De Azovstal-strijders, die de Russische troepen maandenlang ophielden in de Oekraïense stad Marioepol, zouden dan in de kooien moeten plaatsnemen.

Het gaat volgens Oekraïne om in totaal 2500 soldaten die nu door Rusland worden vastgehouden. Eerder lieten de Russische autoriteiten al weten dat deze mannen nog voor het einde van de zomer zouden worden berecht.

'Schijnprocessen'

De hoop op een eerlijk proces voor deze soldaten is er niet. Dat komt ook door een eerder proces deze zomer. Toen werden twee Britten en een Marokkaan door een Russische rechtbank ter dood veroordeeld. Die straf kregen ze omdat ze meevochten aan de zijde van Oekraïne.

Strijd om staalfabriek Marioepol: 'Oekraïense soldaten niet meer te redden'

03:57
Toen de strijd om de Azovstal-fabriek in volle gang was, maakte we daar deze video over.

Eerder zei een pro-Russische rebellenleider al dat ook de Azovstal-strijders vanwege hun optreden de doodstraf riskeerden.

Rusland: 'praten al onmogelijk'

Waar Zelenski dreigt om niet meer aan de onderhandelingstafel plaats te nemen, gaat een Russische topdiplomaat vandaag nog een stap verder. In een interview met de Financial Times zegt Gennady Gatilov, de vertegenwoordiger van Rusland bij de Verenigde Naties, dat er nu geen diplomatieke oplossing meer is om de oorlog in Oekraïne te beëindigen.

Britse
Lees ook:
Britse en Marokkaanse strijders in Donbas ter dood veroordeeld

Volgens Gatilov waren Oekraïne en Rusland in april nog dicht bij een vredesdeal, maar zouden de Oekraïners daarna onder druk van het Westen niet meer met Rusland willen praten. Hij verwacht dat de oorlog nog lang kan duren en dat het Westen wil doorvechten 'tot de laatste Oekraïner'.