Ga naar de inhoud
Gevolg regenseizoen

Tientallen doden bij overstromingen Afghanistan en Pakistan

Inwoners van het getroffen gebied in Afghanistan bij hun verwoeste woningen. Beeld © ANP

In Afghanistan zijn zaterdagnacht tientallen doden gevallen bij zware overstromingen, melden lokale autoriteiten. Ook in buurland Pakistan zorgde stortregen voor overstromingen. Daar kwamen zeker 36 mensen om het leven.

De overstromingen in Afghanistan vonden plaats in de provincie Logar, ten zuiden van de hoofdstad Kabul. Ze zijn het gevolg van het zware regenseizoen. In verschillende delen van Afghanistan vielen de afgelopen tijd al tientallen doden door overstromingen en raakten honderden mensen gewond of dakloos. 

Lichamen bergen

Volgens het hoofd van de afdeling natuurrampen in de provincie Logar is nog niet duidelijk hoeveel doden er dit weekend precies gevallen zijn in de streek, meldt CBS News. "Mensen zijn momenteel de lichamen aan het bergen", zegt hij. 

Een oudere dorpsbewoner in het getroffen district Khushi zegt nog nooit eerder zulke zware overstromingen te hebben gezien. "De dieren, huizen en akkers van mensen zijn allemaal vernietigd", zegt de man tegen CBS. "Mensen zijn dakloos geraakt en moeten hun heil zoeken in de bergen."

Vorige week vielen er ook al meerdere doden in het noorden en midden van Afghanistan. Volgens een woordvoerder van het ministerie van rampenbestrijding waren er in die periode zeker 43 dodelijke slachtoffers te betreuren, meldde The New York Times eerder. 

Moesson

Ook in buurland Pakistan vielen in het weekend veel doden door overstromingen als gevolg van de moesson, de regentijd. Volgens lokale autoriteiten kwamen er 36 mensen om het leven. Verwacht wordt dat er ook nog de komende tijd veel regen zal vallen, want de regentijd in het gebied duurt nog tot september.  

Bekijk ook: Doden bij verwoestende overstromingen VS

01:06
In het Amerikaanse Kentucky vielen eind vorige maand meerdere doden door de gevolgen van hevige regen- en onweersbuien.