Ga naar de inhoud
Viering onafhankelijkheid

Cadeau Portugal voor jubilerend Brazilië: hart van eerste keizer

Het hart wordt normaal gesproken bewaard in een kerk in Porto. Beeld © ANP

Portugal stuurt vandaag een opvallend cadeau naar Brazilië, dat 200 jaar onafhankelijkheid viert. De voormalige Portugese kolonie krijgt tijdelijk het hart van de eerste Braziliaanse keizer, Dom Pedro I, in bezit.

Het hart wordt tijdens een militaire plechtigheid in ontvangst genomen bij het presidentieel paleis in Brasilia. Daar wordt het orgaan korte tijd tentoongesteld. Morgen wordt het hart tijdens een speciale ceremonie aan de Braziliaanse president Jair Bolsonaro gepresenteerd.

'De bevrijder'

Dom Pedro was tussen 1822 en 1831 keizer van Brazilië. In 1826 was hij ook korte tijd koning van Portugal, onder de naam Dom Pedro IV. Op 7 september 1822 riep hij de Braziliaanse onafhankelijkheid van Portugal uit, waardoor hij de bijnaam 'de bevrijder' kreeg.

Dom Pedro overleed in 1834 en werd, zonder zijn hart, in Portugal begraven. In 1972 werd zijn lichaam naar Sao Paulo gebracht. Dat gebeurde ter ere van het 150-jarig jubileum van de Braziliaanse onafhankelijkheid. Zijn lichaam werd begraven bij het onafhankelijkheidsmonument in de stad.

Glazen container

Zijn hart werd al die tijd bewaard in een glazen container in de Nossa Senhora da Lapa kerk in Porto en kon in het verleden zelden bezichtigd worden. Afgelopen weekend werd het orgaan tijdelijk tentoongesteld in de kerk, wat duizenden bezoekers trok.

Het hart van de Dom Pedro I blijft niet in Brazilië, maar wordt in september weer teruggebracht naar Porto.

Patiënt
Lees ook:
Patiënt overleden die als eerste in Nederland kunsthart kreeg
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.