Ga naar de inhoud
Terreurgroep heeft hoger doel

Aanslag Mogadishu: 'Terreurgroep wil van Somalië islamitische staat maken'

Veiligheidsdiensten op het dak na de aanslag op het Hayat Hotel in Mogadushi. Beeld © RTL Nieuws

Een bloedige aanslag op een hotel in Somalië vandaag. De zoveelste. Het land wordt al jaren geteisterd door een islamitische terreurgroep: Al-Shabaab. Het doel: Somalië omtoveren in een islamitische staat. "Ze willen zoveel mogelijk chaos veroorzaken", zegt correspondent Olaf Koens.

Zeker twaalf doden vielen er vandaag bij de aanslag in Mogadishu. Het Hayat Hotel werd aangevallen met autobommen, waarna gewapende mannen zich een weg naar binnen baanden en het vuur openden. Verwacht wordt dat het dodental nog op kan lopen. Sommige media maken al melding van vijftien doden.

Onder de doden zou volgens een regionale journalist een lokale politica zijn. Het hotel is populair onder politici en zakenmensen in Somalië. De veiligheidschef van de hoofdstad zou één van de gewonden zijn. Over de identiteit van de andere slachtoffers is nog weinig bekend.

Ook worden er mogelijk nog hotelgasten gegijzeld. Een woordvoerder van de politie zegt tegen CNN dat de veiligheidsdiensten de situatie 'grotendeels' onder controle hebben, maar de gijzeling lijkt nog bezig te zijn. 

Checkpoints

Terreurgroep Al-Shabaab moet goed z'n best hebben gedaan het hotel binnen te komen. Correspondent Olaf Koens was vorige maand nog in Somalië. Hij zag hoe het land door alle veiligheidsmaatregelen niet meer normaal te bereizen was.

"De aankomst met het vliegtuig was al spannend", zegt Koens. "We vlogen aan over zee en daalden pas op het laatste moment, zodat niemand ons uit de lucht kon schieten. Het was een hele steile landing."

En ook daarna was duidelijk dat Somalië gebukt gaat onder terroristische dreiging. Koens moest door het ene na het andere checkpoint, soms met metershoge stapels zandzakken en slagbomen met cementvulling. Ook zijn hotel was goed beveiligd.

Bunker als hotelkamer

"Bij binnenkomst werd de auto geïnspecteerd en wij gefouillerd", zegt Koens. "En onze kamer had een deur van speciaal staal, waardoor je in een soort van bunker zat."

Of er in het Hayat Hotel dezelfde veiligheidsmaatregelen waren genomen, is niet duidelijk. Dat dit soort maatregelen nodig is in Somalië, wel. Het land wordt al jaren geteisterd door terreurgroep Al-Shabaab, die veel dodelijke aanslagen pleegt.

Zeker
Lees ook:
Zeker 17 doden bij terreuraanval op hotel in Mogadishu

Al-Shabaab is Arabisch voor 'De Jeugd'. De groep is gelieerd aan Al-Qaida maar vooral vergelijkbaar met Islamitische Staat (IS): "Ze wil de regering omverwerpen en het land besturen volgens strenge islamitische wetgeving", zegt Koens. Volgens die wetgeving zijn bovendien alle middelen geheiligd om dat doel te bereiken. 

'Signaal afgeven'

Al-Shabaab heeft al delen van Somalië in handen, maar dat gaat vooral om rurale gebieden. De steden zijn in handen van de regering. "Al Shabaab zal hiermee een signaal willen afgeven", zegt Olaf Koens. "Ze willen laten zien dat ze er zijn, en zelfs de hoofdstad aan kunnen vallen als ze zin hebben."

De terreurbeweging wil het liefst zoveel mogelijk chaos veroorzaken, in de hoop dat het op die manier de zittende macht kan doen wankelen. Om de aanslagen te financieren, worden belastingen geïnd in de gebieden die Al-Shabaab bezet. Daar halen ze veel geld mee op. "Meer dan de overheid met hun belastingen", zegt Koens. 

Al-Shabaab pleegt niet alleen aanslagen in Somalië, maar teistert meer landen in de regio:

Aanslag
Lees ook:
Aanslag Al Shabaab bij hotel in Nairobi: 'Een enorme chaos'

Afgelopen zondag wisten de Verenigde Staten met een gerichte luchtaanval nog 13 strijders van Al-Shabaab te doden. Of de aanslag op het hotel een vergeldingsactie was, is niet duidelijk. 

Het was relatief lang geleden dat de Somalische hoofdstad onder vuur was genomen. In 2020 vielen er bij een aanslag op een ander hotel in Mogadishu 17 doden. In 2015 werd eenzelfde hotel-aanslag gepleegd door twee Nederlanders: een man en vrouw bliezen zichzelf op en doodden 25 mensen. 

'Aanslag
Lees ook:
'Aanslag Somalië gepleegd door twee Nederlanders'