Ga naar de inhoud
Corrupte politie en kartels

Oud-hoofdaanklager gearresteerd om drama 43 vermiste Mexicaanse studenten

Een protest tegen de verdwijning van 43 Mexicaanse studenten in Mexico-Stad. Beeld © EPA

In 2014 verdwenen in de Mexicaanse stad Iguala 43 studenten toen zij met bussen op weg waren naar een demonstratie. Acht jaar later is justitie eindelijk zover dat zij de belangrijkste betrokkenen bij de verdwijning aan gaat pakken.

De grootste vis is de voormalig procureur-generaal Jesus Murillo, die gisteren werd gearresteerd. Hij was destijds hoofdaanklager en zag toe op het onderzoek naar de verdwijning. Hij wordt nu verdacht van ontvoering, marteling en belemmering van de rechtsgang. 

Vuur geopend

Ook 44 politieagenten, twintig militairen, vijf ambtenaren en veertien leden van een drugskartel zijn opgepakt. Zij worden onder meer verdacht van deelname aan een criminele organisatie en betrokkenheid bij ontvoering, marteling en moord.

Op 26 september 2014 opende de politie in Iguala het vuur op de bussen waarin de studenten van een lerarenopleiding zaten, maar over wat er daarna gebeurde is veel onduidelijk. Vermoedelijk werden ze ontvoerd door corrupte politieagenten en overgedragen aan een criminele organisatie. Van slechts drie van hen zijn stoffelijke resten gevonden, wat er met de andere 40 studenten is gebeurd, is niet bekend. De studenten werden deze week eindelijk officieel doodverklaard.

Leider
Lees meer
Leider zoekactie vermiste Mexicaanse studenten vermoord

Controversieel onderzoek

De resultaten van het onderzoek dat Jesus Murillo in 2015 liet uitvoeren naar wat er met de studenten is gebeurd, zijn controversieel. De uitkomst, dat de studenten waren gedood door kartelleden en dat hun lichamen door hen waren verbrand, veroorzaakte veel kritiek onder experts en nabestaanden. Het onderzoek zou veel fouten bevatten en de schuld te eenzijdig bij de kartels leggen en niet bij overheidstroepen.

De mysterieuze verdwijning zorgde wereldwijd voor geschokte reacties en voor grootschalige protesten in Mexico zelf tegen verwevenheid van overheid en criminele organisaties.