Ga naar de inhoud
Artemis III

Naar de maan in 2025: 13 landingsplekken bij de zuidpool

De Artemis I-maanraket van NASA Beeld © AFP

Mochten de plannen om in 2025 op de maan te landen doorgaan, dan heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA alvast dertien gebieden aangemerkt die daarvoor geschikt zijn.

De bemande maanmissie Artemis III moet voor het eerst sinds 1972 weer mensen naar de maan brengen.

Zuidpool

De gebieden liggen allemaal in de buurt van de niet eerder door mensen bezochte zuidpool van de maan en hebben elk meerdere locaties die geschikt zijn om te landen.

Onderzocht is of er voldoende zonlicht is om als energiebron te gebruiken, of communicatie met de aarde mogelijk is en of het terrein begaanbaar is. Onder meer het Malapert Massief, het Leibnitz Beta Plateau en de Faustini Rim staan op de lijst.

We
Lees meer
We gaan weer naar de maan: eerste kleine stap wordt deze maand gezet

Inzicht in ontstaansgeschiedenis

De komende tijd wordt onderzocht welke van de dertien gebieden wetenschappelijk het meest interessant zijn om te bezoeken. Sommige behoren bijvoorbeeld tot de oudste delen van de maan en kunnen inzicht bieden in de ontstaansgeschiedenis. De uiteindelijke keuze voor een specifieke landingsplaats hangt samen met de lanceerdatum van de missie.

Ter voorbereiding van de Artemis III-missie lanceert NASA naar verwachting op 29 augustus een onbemande raket die in zes weken heen en terug naar de maan moet vliegen. Als deze missie, Artemis I geheten, succesvol verloopt, volgt een bemande vlucht die een rondje rond de maan maakt. 

Die missie, Artemis II, staat gepland voor mei 2024. Daarna is het de beurt aan Artemis III.

NASA
Lees meer
NASA stelt lancering maanraket Artemis I uit tot mei