Ga naar de inhoud
'Haar gedrag wijkt af'

Feestende Finse premier ongepast? 'Ophef vreselijk overdreven'

De Finse premier Sanna Marin is in opspraak na een uitgelekte video

"Ik had gewoon lol met mijn vrienden, daar is niets mis mee." Er is veel ophef in Finland nadat een filmpje van de Finse premier Sanna Marin was uitgelekt waarop ze feestend en dansend te zien. Critici vinden het 'ongepast gedrag' voor een premier, maar Marin is het daar niet mee eens.

Tegenover de Finse media vertelde de premier dat ze het jammer vindt dat de beelden online zijn gekomen. Die hadden volgens haar privé moeten blijven. Maar nu het toch is gebeurd, begrijpt ze niet waarom er zoveel ophef over is. 'Ik heb een werkleven, maar ook familie en vrienden. Daar breng ik graag tijd mee door, net als andere mensen van mijn leeftijd.''

In onderstaande video zie je de beelden waar zoveel ophef is én de reactie van Sanna Marin:

Finse premier over ophef dansfilmpjes: 'Mensen van mijn leeftijd doen zoiets'

00:42
"Mensen van mijn leeftijd doen zoiets."

Premier feestbeest

Het is begrijpelijk dat Marin dit liever niet openbaar wilde hebben, zegt imagodeskundige Zabeth van Veen. ''Ze wijkt hiermee af én nu komt hier heel erg de aandacht op. Het is ook niet de eerste keer dat er kritiek is op haar feestgedrag. Je moet oppassen dat het alleen nog maar gaat over je feestjes en je wordt gebombardeerd tot 'premier feestbeest'.''

Maar is het zo erg als een premier ook af en toe lekker uit d'r dak gaat? Nee, zegt politicoloog Liza Mügge van de Universiteit van Amsterdam. "Maar het past niet in het beeld dat veel mensen bij politici hebben."

Wie is Sanna Marin? 

Sanna Marin is de jongste premier die Finland ooit gekend heeft. In 2019 werd ze op 34-jarige leeftijd de leider van het land. Vijf jaar daarvoor maakte ze al deel uit van het Finse parlement. 

Als premier maakte ze de afgelopen tijd indruk met haar corona-aanpak en haar reactie op de Russische inval in Oekraïne. Onder haar leiding treedt Finland toe tot de NAVO. 

Mügge: ''Bij een politicus wordt vaak gedacht aan een stijf persoon, iemand die niet uit de band springt. Dat het hier om een jonge vrouw gaat, brengt het extra onder de aandacht. Van een feestende Boris Johnson keek niemand op, maar nu het om een vrouw gaat, wordt het meteen gezien als ongepast.''

Wat misschien wel het belangrijkst is, zo benadrukt Mügge, het privégedrag van Marin heeft geen invloed op haar politieke capaciteiten. ''Ik vind het juist heel gezond als politici zich ontspannen naast hun werk.''

Drugstest 

Er zijn Finse oppositieleden die willen dat Marin een drugstest gaat doen. Volgens Finse media zou er in het filmpje op de achtergrond worden gesproken over drugs.

Dat ligt gevoelig in Finland, waar alleen het bezit van drugs al strafbaar is. Marin zegt niets te verbergen te hebben én heeft inmiddels een drugstest gedaan. De uitslag daarvan wordt volgende week bekend gemaakt. 

Waar veel mensen kritiek hebben op het gedrag van Marin, zijn er ook veel mensen die de Finse premier steunen. Veel jonge Finnen zeggen in een reactie dat ze het normaal vinden dat een vrouw van haar leeftijd aan het feesten is met haar vrienden. 

Mügge: ''Als een groot deel van de jongeren achter haar gaat staan, kun je ook een positief effect krijgen. Dan kan het beeld van een hele generatie over politici veranderen en worden jongeren meer gebonden met de politiek. 

Internationale politiek

De reacties onder de bevolking en in het parlement zijn verdeeld, maar het is ook relevant om te kijken naar de reacties van collega-regeringsleiders. Nemen zij Marin nog serieus als ze zo'n video van haar hebben gezien? 

Volgens diplomatie-deskundige Robert van de Roer zegt het filmpje van Marin voor andere regeringsleiders niets over haar geschiktheid. Van de Roer: ''Dit is iets wat in de privésfeer is gebeurd. Als het om misplaatst gedrag rond een beleidskwestie gaat, zou dat als iets serieus worden gezien. Hier krijgen de leiders alleen een breder inzicht in haar leven van.''

Estland
Lees ook:
Estland en Finland willen geen vakantievierende Russen meer

Ook is de positie van Finland in het internationale speelveld van belang, stelt Van de Roer. ''Als Merkel dit had gedaan, hadden we een iets andere situatie gehad. Zij werd gezien als één van de stabiele leiders van Europa en zulk onstuimig gedrag had haar kunnen schaden. Maar Finland én de Finse premier zijn niet groot genoeg om hier last van te krijgen.''