Ga naar de inhoud
Drie verdachten

Medegevangenen aangehouden voor moord op bejaarde gangsterbaas Bulger

Politiefoto James Bulger

De Amerikaanse politie heeft drie verdachten geïdentificeerd voor de geruchtmakende moord op de beruchte crimineel James 'Whitey' Bulger. Die werd in 2018 op 89-jarige leeftijd vermoord in een zwaarbeveiligde gevangenis in Hazelton, West Virginia.

De bejaarde Bulger was de leider van de Winter Hill Gang, een Amerikaans-Ierse bende die in verband wordt gebracht met talloze gevallen van drugshandel, afpersing, witwassen en moord. Enkele uren nadat hij in oktober 2018 was overgebracht naar een gevangenis in Hazelton, werd hij dood aangetroffen in zijn cel.

Dubbelrol als FBI-informant

De overplaatsing van Bulger naar de gevangenis was omstreden, omdat hij veel vijanden had in het criminele circuit. Hij had jarenlang een dubbelrol als informant voor de FBI en schakelde op die manier verscheidene rivalen uit.

Beruchte
Lees ook:
Beruchte gangster James 'Whitey' Bulger vermoord in zijn cel

Van de drie aangehouden verdachten zaten er twee al vast voor andere misdrijven. Zij werden gisteren aangehouden in hun cel. De derde verdachte was al vrijgekomen, maar is gisteren opnieuw gearresteerd. De mannen worden ervan verdacht Bulger te hebben doodgeslagen.

De autoriteiten hadden de gevangenen direct na de moord al op het oog, maar het onderzoek liet lang op zich wachten.

Bejaarde
Lees ook:
Bejaarde gangsterbaas schuldig aan 11 moorden

Bulger werd in 2011 na een tip gearresteerd. In 2013 kreeg hij een levenslange gevangenisstraf, die hij tot zijn overplaatsing in 2018 uitzat in instellingen waar hij extra bescherming genoot. Hij kampte de laatste jaren van zijn leven met gezondheidsproblemen.