Ga naar de inhoud
Inwoners geëvacueerd

Bom van 500 kilo onschadelijk gemaakt in Berlijn

Agenten poseren met de bom na het onschadelijk maken ervan. Beeld © Politie Berlijn / Twitter

In Berlijn zijn de Duitse autoriteiten er vannacht in geslaagd om een bom van 500 kilo uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk te maken. Het explosief werd in de ochtend gevonden op een bouwterrein in de wijk Friedrichshain, in het oosten van de stad.

Ongeveer 12.000 inwoners in een straal van 500 meter rondom de plek waar de bom werd gevonden moesten tijdelijk worden geëvacueerd. De evacuatie van de wijk verliep volgens de Duitse krant Berliner Zeitung moeizaam omdat in het gebied ook ouderen en gehandicapten wonen, die elders opgevangen moesten worden.

Luide knal 

Gisteravond klonk volgens de lokale krant al een 'luide knal' waar omwonenden van schrokken. Maar het geluid bleek van een onweersbui te komen, de bom zelf barstte niet.

Op beelden die de Berlijnse politie op Twitter plaatste zijn agenten even na middernacht te zien met de grote bom, die met een watersnijder werd opengesneden om de ontstekers te verwijderen.

Bommen uit WOII

Het gevaarte wordt overgebracht naar een munitieopslagplaats van de politie in het Grunewald, die eerder deze maand nog in het nieuws was omdat er brand uitbrak. Dat brandgevaar is inmiddels geweken, bevestigt een politiewoordvoerder.

Het gebeurt vaker dat er in Berlijn bommen uit de Tweede Wereldoorlog worden gevonden. Eind vorig jaar moesten inwoners van de stad verschillende keren uit voorzorg hun huizen verlaten omdat bommen onschadelijk werden gemaakt.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.