Ga naar de inhoud
Problemen met accu

Ruimtepak kapot: kosmonaut moet halsoverkop terug naar ISS

De Russische kosmonaut Oleg Artemjev tijdens een eerdere ruimtewandeling. Beeld © AP

"Laat alles uit je handen vallen en keer direct terug". Dat kreeg  de Russische kosmonaut Oleg Artemjev van de vluchtleiding te horen toen hij bezig was met een ruimtewandeling. De reden: hij had problemen met zijn ruimtepak.

De 51-jarige Artemjev moest daarom halsoverkop terug naar het internationale ruimtestation ISS. Hij voelde 'schommelende spanningen' in de accu van zijn pak.

'Geen gevaar'

Volgens ruimtevaartorganisatie NASA, die de ruimtewandeling live uitzond, was de gezondheid van Artemjev op geen enkel moment in gevaar. 

De Rus zei te begrijpen dat hij onmiddellijk terug moest naar het ISS. Hij voegde daaraan toe zich 'geen zorgen te maken'. Eenmaal terug werd zijn pak aangesloten op de stroomvoorziening van het ruimtestation.

We
Lees meer
We gaan weer naar de maan: eerste kleine stap wordt deze maand gezet

Nederlands tintje

De vroegtijdig afgebroken ruimtewandeling duurde al met al zo'n vier uur. Artemjev werkte vooral aan het installeren van een ​​telescopische arm die astronauten kan helpen bij volgende ruimtewandelingen.

Deze European Robotic Arm (ERA) is voor een deel in Nederland ontwikkeld.

Rusland
Lees meer
Rusland stopt met ruimtestation ISS, Amerikanen verrast

Het ging vaker bijna mis

Het is niet de eerste keer dat een ruimtewandeling moest worden afgebroken. In 2013 verdronk de Italiaanse astronaut Luca Parmitano bijna toen hij buiten het ISS aan het werk was. Door een lek liep zijn helm vol koelwater uit het ruimtepak. Het water kwam tot boven zijn ogen, dus hij moest met zijn ogen dicht, op de tast, de weg terug naar de ingang van het ISS vinden. Dat lukte hem net op tijd. Bij de eerstvolgende ruimtewandeling kregen de astronauten voor de zekerheid een snorkel mee.

Tijdens een ruimtewandeling in 1991 prikte een metalen staaf een gat in een handschoen van de Amerikaan Jerome Apt. Het vel van zijn hand sloot het gaatje zonder dat hij het merkte. Pas na afloop zag Apt wat er was gebeurd.

In 2001 raakte de Canadees Chris Hadfield verblind tijdens een ruimtewandeling. Een stof die moest voorkomen dat het vizier van zijn ruimtehelm zou beslaan, kwam in zijn ogen terecht. Hadfield loste het op door het ventiel van zijn helm open te zetten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore