Ga naar de inhoud
650 miljoen dollar

Apothekers VS boeten voor verstrekken verslavende pijnstillers

Een filliaal van apotheek Walgreens in de VS. Beeld © ANP

Drie grote Amerikaanse apothekers moeten in de staat Ohio samen ruim 650 miljoen dollar (640 miljoen euro) aan schadevergoeding betalen voor het verstrekken van verslavende pijnstillers.

De apothekers bleven de pijnstillers in grote hoeveelheden verstrekken, ook toen bij hen al bekend was dat die tot zware verslavingen leiden. De drie bedrijven, Walgreens, CVS en Walmart, werden afgelopen november al deels verantwoordelijk gehouden voor de pijnstillercrisis in delen van Ohio, die veel mensen het leven kostte. 

Twee districten

Een rechter bepaalde gisteren dat een schadevergoeding moet worden betaald aan twee districten in de staat Ohio, meldt onder meer CNN. De komende vijftien jaar moeten de apothekers ruim 306 miljoen dollar betalen aan Lake County en nog eens 344 aan Trumbull County. 

Mark
Lees ook:
Mark was verslaafd aan zware pijnstillers: 'Vergelijkbaar met heroïne'

De rechtszaak werd in 2018 aangespannen door de districten, die vonden dat de ketens hun 'positie van verantwoordelijkheid en vertrouwen' misbruikten en een 'zwarte markt' creëerden voor pijnstillers. De medicijnen kunnen op recept worden verkregen bij de apothekers, die ze veel te makkelijk en in te grote hoeveelheden verstrekten. 

Fentanyl 

In de Verenigde Staten is al jaren sprake van een ware epidemie waarbij veel mensen verslaafd raken aan zware pijnstillers zoals oxycodon en fentanyl. 

Volgens cijfers van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC overleden er vorig jaar 71.000 Amerikanen aan een overdosis aan zogeheten opioïden. Het grootste deel van de slachtoffers nam synthetische pijnstillers. Vooral fentanyl is boosdoener.

Recordaantal
Lees ook:
Recordaantal drugsdoden VS: ruim 100.000 slachtoffers in jaar