Ga naar de inhoud
Gevaarlijke mutaties

Waarschuwing WHO vanwege met apenpokken besmette hond

Beeld ter illustratie. Beeld © Getty Images

Mensen die besmet zijn met het apenpokkenvirus en een huisdier hebben moeten extra voorzorgsmaatregelen nemen. Daarvoor waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nadat er vorige week een eerste besmetting bij een hond werd gemeld.

Het dier had bij zijn besmette baasjes in bed geslapen en was zo besmet geraakt. Dat zoiets 'in theorie' mogelijk was, wisten experts van de WHO. Een dergelijke besmetting verhoogt de kans op gevaarlijke mutaties.

Isoleren van huisdier

Het medische tijdschrift The Lancet meldde de besmetting van een Italiaanse windhond van vier jaar oud in Parijs. Het dier dat in het bezit is van twee mannen die samenwonen en een open relatie hebben, kreeg last van verscheidene symptomen, zoals de kenmerkende blaasjes.

Mensen met apenpokken worden volgens de officiële WHO-richtlijnen nu geadviseerd om zich niet alleen van andere mensen maar ook van huisdieren te isoleren. Rosamund Lewis, expert op het gebied van apenpokken bij de WHO, zegt dat een besmetting van mens op dier bijzonder gevaarlijk kan zijn 'omdat het virus zo mogelijk op een andere manier muteert'.

Hond
Lees ook:
Hond in Parijs krijgt apenpokken van baasjes

De besmetting van één hond baart niet per se zorgen, zegt Lewis. "Gevaarlijk wordt het wanneer het virus zich hierdoor verder verspreidt naar een andere diersoort, die weer een andere diersoort besmet. Dan kan het virus snel muteren."

35.000 besmettingen

Apenpokken werden oorspronkelijk geïdentificeerd in 1958, de eerste mens werd in 1970 besmet. Tot voor kort ging het virus alleen in landen in Centraal-Afrika rond, maar sinds begin dit jaar werden volgens de WHO meer dan 35.000 besmettingen in 92 landen gemeld. De organisatie heeft apenpokken daarom vorige maand uitgeroepen tot internationaal gevaar voor de volksgezondheid.

Het virus verspreidt zich door huid-op-huidcontact maar kan ook worden overgedragen door het delen van kleding of lakens. Mannen die seks hebben met mannen worden momenteel vooral besmet met het virus, maar iedereen kan het oplopen.

In
Lees ook:
In week ruim 3500 vaccinaties tegen apenpokken, kleine toename aantal zieken
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore