Interview vanuit cel

Verdachte verrast dat Salman Rushdie na steekincident nog leeft

17 augustus 2022 20:55
Hadi Matar Beeld © ANP

De man die vastzit voor het neersteken van schrijver Salman Rushdie, had niet verwacht dat zijn slachtoffer het zou overleven. In een interview met de Amerikaanse krant New York Post vertelt hij vanuit de gevangenis 'verrast' te zijn over Rushdies toestand.

De aanval vond vorige week plaats tijdens een lezing in de Amerikaanse staat New York. De 24-jarige Hadi Matar werd na de aanval door omstanders tegen de grond gewerkt en gearresteerd.

Tegen de New York Post zegt hij Rushdie 'geen goed persoon' te vinden. "Hij is iemand die de islam heeft aangevallen."

Duivelsverzen

Matar wilde volgens de krant niet zeggen of hij zijn daad iets te maken had met de 'fatwa' die in 1989 werd uitgesproken door de hoogste leider van Iran, ayatollah Khomeini. Die riep in 1989 alle moslims in de wereld op om Rushdie te doden vanwege diens roman De duivelsverzen. Dit boek wordt door sommige moslims gezien als godslasterlijk. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Iran zegt dat Salman Rushdie zelf schuldig is aan aanslag: 'Woede gewekt'

De verdachte heeft naar eigen zeggen een paar pagina's van Rushdies omstreden boek gelezen. Ook zou hij video's hebben bekeken waarin Rushdie lezingen hield. Daarin vond Matar Rushdie 'onoprecht' overkomen.

Matars ouders komen uit Libanon, maar hij is zelf in de Verenigde Staten geboren. Zijn alleenstaande moeder heeft in de media gezegd dat haar zoon niet religieus is opgevoed, maar mogelijk zou zijn geradicaliseerd na een bezoek aan zijn vader in Libanon. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schrijver Salman Rushdie neergestoken op podium in staat New York

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore