Ga naar de inhoud
Onderdrukking

'Saoedische vrouw veroordeeld tot 34 jaar cel voor gebruik Twitter'

Een vrouw in Saoedi-Arabië (archieffoto) Beeld © Getty

Een Saoedische vrouw die in Groot-Brittanië promoveert, is in haar thuisland veroordeeld tot 34 jaar cel omdat ze op Twitter dissidenten en activisten volgt en retweet. De vrouw werd opgepakt toen ze tijdens een vakantie haar familie ging bezoeken.

De Britse krant The Guardian schrijft dat de vrouw in eerste instantie was veroordeeld tot drie jaar cel voor het gebruik van een website die 'publieke onrust en destabilisering van de burgerlijke en nationale veiligheid' veroorzaakt, maar in hoger beroep 34 jaar kreeg. Na die 34 jaar mag ze nog eens 34 jaar niet reizen.

2597 volgers

Ze werd nu veroordeeld voor het 'helpen van diegenen die publieke onrust veroorzaken en zorgen voor destabilisering van de burgerlijke en nationale veiligheid door hun Twitteraccounts te volgen en hun tweets te retweeten'. 

Salma al-Shehab heeft een Twitteraccount met 2597 volgers. Op Instagram, waar ze 159 volgers heeft, noemt ze zichzelf mondhygiëniste, medisch opleider, promovenda aan de universiteit van Leeds, docent, vrouw en moeder.

Ex-medewerker
Lees ook:
Ex-medewerker Twitter veroordeeld om spionage voor Saoedische kroonprins

Ze twitterde volgens The Guardian voornamelijk over haar klachten na corona en over haar twee zoontjes, en soms retweette ze iets van Saoedische dissidenten in het buitenland, die bijvoorbeeld opriepen tot het vrijlaten van politieke gevangenen in hun land. Ook steunde ze Loujain al-Hathloul, een prominente Saoedische feminist die opgepakt en gemarteld zou zijn omdat ze demonstreerde voor het recht van vrouwen om auto te rijden, en nu ook niet mag reizen.

Onderdrukking

Volgens The Guardian laat de rechtszaak duidelijk zien dat kroonprins Mohammed bin Salman als onderdeel van zijn onderdrukkingsstrategie de aanval heeft geopend op Twittergebruikers. Bijkomend voordeel voor het regime zou zijn dat hij hiermee macht uitoefent op een groot Amerikaans socialmediabedrijf.

Al-Shebab kan mogelijk nog in beroep tegen haar vonnis. Of ze dat ook gaat doen, is niet bekend.

Bekijk ook: Waarom een wanhopige Biden afreist naar Saoedi-Arabië

03:32
Half juli reisde de Amerikaanse president Joe Biden naar Saoedi-Arabië, het land waarover hij eerder nog zei dat hij er een 'pariastaat' van wilde maken.