Ga naar de inhoud
Republikeinse voorverkiezing

Liz Cheney, 'Trumps plaaggeest', verliest parlementszetel

Liz Cheney heeft de verkiezingsnederlaag al toegegeven. Beeld © ANP / AFP

Een belangrijke nederlaag voor Liz Cheney, het Republikeinse lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dat oud-president Trump vaak het vuur na aan de schenen legt. Dat pikken de bewoners van de staat Wyoming niet. Daar verloor Cheney de Republikeinse voorverkiezing gisteren van Trump-aanhanger Harriet Hageman.

Cheney is de afgelopen jaren zeer kritisch geweest op oud-president Donald Trump. "Ze is de leider van het parlementaire onderzoek naar hem", zegt correspondent Erik Mouthaan, die haar ook wel 'Trumps plaaggeest' noemt. Ook stemde ze als een van de weinige Republikeinen vóór de afzetting van Trump.

Republikeinse voorverkiezing

Gisteren verloor ze de Republikeinse voorverkiezingen in haar thuisstaat Wyoming van Harriet Hageman. Daardoor verliest Cheney vanaf januari haar parlementszetel in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Nadat de (voorlopige) uitslag van de voorverkiezing gisteren bekend was geworden, zei Cheney in een toespraak er 'alles aan te zullen doen' om te voorkomen dat Trump weer in het Witte Huis belandt.

'Tot voor kort ondenkbaar'

Buitenlandse media schrijven dat het tot voor kort ondenkbaar was dat de zeer conservatieve staat Wyoming voor iemand anders dan Cheney zou stemmen. Maar Hageman is Trump-aanhanger en wordt door hem ondersteund. Zij heeft zijn beweringen over verkiezingsfraude meerdere keren herhaald.

Cheney zit al sinds 2017 in het Huis van Afgevaardigden. Ze is de dochter van Dick Cheney, de vicepresident onder George W. Bush. Om zijn dochter te steunen zei deze oud-vicepresident eerder deze maand dat Trump 'de grootste bedreiging is in de Amerikaanse geschiedenis'.

Aanhangers van Cheney binnen de partij hopen dat ze zich kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen van 2024, maar ze heeft niets gezegd over of ze dat van plan is.

Trump
Lees ook:
Trump onder conservatieven veruit populairste keuze voor presidentschap