Ga naar de inhoud
Proberen te vluchten

Spaanse trein omringd door bosbrand, passagiers die uitstappen zwaargewond

De bosbranden in de Spaanse regio zijn door de hitte moeilijk onder controle te krijgen. Beeld © ANP / AP

In de buurt van de Spaanse stad Valencia zijn verschillende treinreizigers gisteren zwaargewond geraakt nadat een trein middenin een bosbrand terecht was gekomen. De machinist riep reizigers op om níet uit te stappen, maar mensen raakten in paniek en verlieten de trein toch. Verschillende passagiers zijn met ernstige brandwonden naar het ziekenhuis gebracht.

De trein reed gisteren van Sagunto, net boven Valencia, naar Zaragoza, onder Barcelona. Ter hoogte van Castellón ging het mis. De machinist zag een bosbrand op het spoor voor hem. Hij besloot dat de situatie te onveilig werd, stopte de trein en wilde terugkeren. 

48 passagiers

Lokale media melden dat de machinist de 48 passagiers die zich aan boord van de trein bevonden opriep om te blijven zitten. Enkelen van hen raakten echter in paniek. Zij sloegen de ruiten in en sprongen uit de trein, nog voordat de machinist erin slaagde om terug te rijden richting Sagunto.

"Toen de passagiers zagen dat ze omringd waren door het vuur, stapte een deel van hen weer in de trein", zegt een woordvoerder van de Spaanse spoorwegen tegen de Britse krant The Guardian. "Een aantal hadden brandwonden opgelopen."

Reizigers op spoor

Volgens A Punt, een lokale krant, zouden drie mensen zwaargewond zijn. Zij zijn per helikopter naar verschillende ziekenhuizen gebracht. Een 58-jarige vrouw en 15-jarig meisje zouden ernstig verbrand zijn. Zeker tien anderen raakten lichtgewond.

Niet iedereen zou weer in de trein zijn gestapt. Een aantal passagiers vertrok lopend over het spoor, zoals ook op beelden te zien is:

Hoe het kon gebeuren dat de trein op een stuk spoor terechtkwam dat in de brand stond, is niet duidelijk. De lokale brandweer legt daar tegen lokale media verschillende verklaringen over af. Spanje wordt geteisterd door hevige bosbranden.

Vorige maand ook al

In een andere regio van Spanje, niet ver van de grens met Portugal, werd een trein vorige maand ook al omringd door vuur. Passagiers stonden doodangsten uit maar niemand raakte gewond:

Trein omringd door vuur, passagiers staan doodsangsten uit

01:18
Door een draaiing van de wind, werd deze trein bij de stad Zamora plotseling omgeven door vuur.

De bosbranden ten noorden van Valencia hebben de afgelopen dagen al meer dan 800 hectare natuur in vlammen doen opgaan. Ten zuiden van de Spaanse stad proberen de autoriteiten een andere brand te bestrijden. Daar is 11.000 hectare bos verbrand.

Alarmfase
Lees ook:
Alarmfase 1 in Frankrijk: 'We zijn in oorlog met bosbranden'