Ga naar de inhoud
Afgezwakt pakket

Biden ondertekent zwaarbevochten wet: 370 miljard voor milieumaatregelen

Biden tekent de klimaatwet. Beeld © ANP

President Joe Biden heeft zijn handtekening gezet onder een zwaarbevochten wet die draait om klimaat-, belasting- en gezondheidszorgmaatregelen. Beide kamers van het parlement ging onlangs na anderhalf jaar van onderhandelingen akkoord.

Het pakket ter waarde van 430 miljard dollar zorgt volgens de president voor de 'grootste stap ooit op het gebied van klimaat'. Het grootste deel van het geld, zo'n 370 miljard dollar, is bestemd voor klimaatmaatregelen. Dat zal tot 2030 geïnvesteerd worden in zaken als elektrisch rijden en schone energie. In dat jaar moet de CO2-uitstoot 40 procent minder zijn dan in 2005.

Ook wordt er geld vrijgemaakt om Amerikaanse gezinnen te steunen die moeite hebben rond te komen, mede vanwege de stijgende prijzen van energie en medicijnen. Verzekerde ouderen gaan volgens Biden veel minder betalen voor medicijnen op recept, maximaal 2000 dollar per jaar.

De maatregelen worden voor een deel betaald door het verhogen van belastingen. Grote bedrijven gaan bijvoorbeeld veel meer belasting betalen, verzekerde hij.

Klimaatakkoord

Het pakket is mede door verzet vanuit zijn eigen Democratische Partij afgezwakt, maar Biden tekende de wet omringd door klappende medewerkers met een grote glimlach. Hij zei in een toespraak dat zijn beleid gaat om het brengen van welvaart aan gewone huishoudens, werkgelegenheid en het beschermen van democratie.

Critici uit de linkervleugel van de Democratische Partij wijzen erop dat de klimaatinvesteringen bij lange na niet voldoende zijn om te voldoen aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015. Daarin is afgesproken de opwarming van de aarde binnen 1,5 graad te houden. Ook wijzen ze erop dat het bedrag per jaar nog geen 6 procent bedraagt van de Amerikaanse militaire uitgaven.

VS
Lees ook:
VS steekt tientallen miljarden in chips om China voor te blijven