Ga naar de inhoud
Adres op foto's

Russische huurlingen gebombardeerd na blunder van journalist

Ravage na de aanval. Beeld © Telegram

Oekraïne heeft een basis van de Russische paramilitaire Wagner Group vernietigd met raketten. De locatie van de basis zou per ongeluk zijn verraden door een Russische journalist, die foto's publiceerde waarop het adres te zien was. Dat schrijft de Oekraïense nieuwswebsite Ukrainska Pravda op basis van gesprekken met de regionale gouverneur Serhiy Haidai.

Het gaat volgens de website om het hoofdkwartier van de Wagner Group in de oostelijke Oekraïense provincie Loehansk, die onder controle staat van Russen en pro-Russische rebellen. Gouverneur Haidai zegt dat de basis is getroffen door een 'precisiebombardement', waaraan hij toevoegde: "Dankzij een Russische journalist."

Volgens de Ukrainska Pravda gaat het om de journalist Sergej Serada, die door het Kremlin als militair correspondent naar de Wagner Group was gestuurd. Op 8 augustus postte hij foto's van hemzelf en de beruchte strijders op de berichtendienst Telegram. Daarop was het adres te zien, Mironovskaya 12, Popasna.

Bij de aanval zouden meer dan honderd Russische huurlingen omgekomen zijn, onder wie enkele hooggeplaatste leden, maar het is op dit moment onmogelijk die claim te bevestigen. De aanval zou zijn uitgevoerd met Amerikaanse Himars-raketten, een mobiel artilleriesysteem voor raketten.

De huurlingen van Wagner Group en hun geldschieter, de zakenman Yevgeny Prigozhin, onderhouden warme banden met de Russische president Poetin. Zij hebben in meerdere landen, waaronder Mali en Syrië, meerdere clandestiene missies uitgevoerd.

Moord,
Lees ook:
Moord, verkrachting en slavernij: dit zijn de huurlingen van Poetin