Ga naar de inhoud
Brand uitgebroken

'Explosies bij Russisch wapendepot op de Krim'

Explosies op de Krim gefilmd, wapendepot vermoedelijk in brand

00:59

Op de Krim, al sinds 2014 in Russische handen, is een wapendepot ontploft. Volgens het Russische ministerie van Defensie gaat het om sabotage. Daarbij is niet alleen de munitie-opslag beschadigd, maar zijn ook hoogspanningslijnen, spoorlijnen, elektriciteitscentrales en woongebouwen getroffen, zegt het departement.

Eerder hadden Russische staatsmedia al de ontploffing en brand gemeld in het noorden van het schiereiland, dat door de Russen van Oekraïne is afgepakt. Er zouden zeker 2000 inwoners zijn geëvacueerd. Twee burgers zouden gewond zijn geraakt.

Correspondent Jeroen Akkermans deelde op Twitter deze beelden van een ooggetuige:

Later volgden meldingen van explosies in de buurt van een luchtmachtbasis midden op de Krim. Media spraken over een mogelijke aanval met een drone.

Vermoedelijke Oekraïense raketaanval

Vorige week waren er al meerdere explosies op een militair vliegveld op de Krim, vermoedelijk door een Oekraïense raketaanval. Daarbij viel een dode en raakte zeker acht gevechtsvliegtuigen beschadigd. Volgens het Russische ministerie van Defensie zou toen munitie per ongeluk zijn ontploft. Het Oekraïense leger heeft niet bevestigd dat het verantwoordelijk is voor de aanval.

Oorlog
Lees ook:
Oorlog ineens dichtbij voor gewone Russen: 'vakantieoord' De Krim onder vuur

Volgens het Britse ministerie van Defensie heeft Rusland zijn oorlogsschepen in de Zwarte Zee grotendeels teruggetrokken tot de kustlijn van de Krim, omdat ze moeite zouden hebben om de controle over de zee te behouden. De schepen staan defensief opgesteld, maar zouden nog wel worden gebruikt om de Russische grondtroepen in Zuid-Oekraïne met raketten te ondersteunen.