Ga naar de inhoud
Paar tientjes

Britse supermarkt biedt rentevrije lening voor dure boodschappen

Een winkelschap in de Britse supermarktketen Iceland, ter illustratie. Beeld © ANP / John Nguyen

Een Britse supermarktketen probeert klanten die de duurdere boodschappen niet meer kunnen betalen tegemoet te komen. Vanaf vandaag kan je een rentevrije lening van een paar tientjes tot maximaal 100 Britse pond (120 euro) aanvragen om af te rekenen bij de kassa.

De supermarktketen Iceland biedt de gratis betalingsregeling aan in samenwerking met geldschieter Fair for You, dat geen winstoogmerk heeft. De Britse krant The Guardian schrijft dat het om 'microleningen' vanaf 25 pond (30 euro) gaat.

Al 5000 klanten

De rentevrije lening wordt nu in het hele land aangeboden nadat de afgelopen maanden tijdens een proef bleek dat er veel vraag naar is. Al 5000 klanten maakten er gebruik van en betaalden 'een klein bedrag' aan rente, maar Iceland besloot ook zelf geld bij te leggen waardoor het om rentevrije leningen gaat.

Dure
Lees ook:
Dure boodschappen? Niet voor koopjesjager Michel

Klanten kunnen de lening, die op een betaalkaart staat, online aanvragen. Het geld kan alleen besteed worden bij Iceland, waar in Groot-Brittannië zo'n 1000 vestigingen van zijn.

Terugbetalen kan al vanaf 12 euro per week. Iceland-topman Richard Walker zegt tegen de Britse krant dat bedrijven 'creatieve oplossingen' moeten verzinnen nu de kosten van levensonderhoud de pan uit rijzen.

Bekijk ook: Nederlanders merken dat boodschappen steeds duurder worden

02:18
Het wordt steeds duurder: boodschappen doen. Marktonderzoeker GfK berekende dat een gemiddeld huishouden met vier personen zo’n 1500 euro meer kwijt is per jaar voor dezelfde boodschappen. En dat merken we allemaal.