Ga naar de inhoud
Economie in verval

Amerika geeft 7 miljard dollar niet terug aan Afghanistan

Voedselhulp in Kabul. Beeld © AP / Ebrahim Noroozi

Een bedrag van 7 miljard dollar dat Afghanistan in Amerika heeft gestald, wordt voorlopig niet teruggegeven. Dat zeggen Amerikaanse functionarissen tegen The Wall Street Journal. Gesprekken met de taliban over de fondsen zijn volgens de krant opgeschort nadat de leider van terreurgroep al-Qaeda bij een Amerikaanse operatie in Kabul werd gedood.

Precies een jaar geleden keerden de fundamentalistische taliban weer terug aan de macht. Sindsdien is de Afghaanse economie in een vrije val geraakt. De Afghaanse centrale bank kan het geld daarom goed gebruiken. Maar de Amerikaanse Afghanistan-gezant Tom West heeft er geen vertrouwen in dat de bank het geld goed kan beheren, zegt hij tegen The Wall Street Journal.

Terroristische groepen

Amerika tilt er zwaar aan dat de leider van Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, ongestoord in Kabul bleek te wonen, terwijl de VS er bij de taliban op aandrongen dat het land niet opnieuw een vrijhaven voor terroristische groepen mocht worden. De terrorist werd begin deze maand geliquideerd tijdens een Amerikaanse drone-aanval. De taliban zeiden niet geweten te hebben dat hij in Afghanistan was, maar aan dat verhaal hecht Washington geen geloof.

"Onnodig te zeggen dat het onderdak dat de taliban boden aan al-Qaeda-leider Ayman al-Zawahiri de diepe zorgen versterkt die we hebben met betrekking tot het doorsluizen van fondsen naar terroristische groeperingen", zei de Amerikaanse gezant.

'Vliegende
Lees ook:
'Vliegende ninja-messen' doodden al-Qaeda-kopstuk al-Zawahiri

De regering-Biden zei eerder te overwegen de helft van de 7 miljard opzij te zetten voor schadevergoedingen voor familieleden van slachtoffers van de al-Qaeda-aanslagen van 11 september 2001. De rest zou dan deels naar hulpverlening en de centrale bank in Kabul gaan, maar dat is nu van tafel.

Bevolking lijdt honger

De VS blijven de grootste hulpdonor aan Afghanistan, met geld dat wordt verdeeld via internationale (hulp)organisaties. De Verenigde Naties hebben gewaarschuwd dat meer dan 90 procent van de Afghaanse bevolking een tekort aan voedsel heeft en bijna de helft met honger kampt.

Het bevolkingsfonds van de volkerenorganisatie vroeg maandag Afghaanse vrouwen en meisjes niet te vergeten. Het Rode Kruis riep landen en donoren op hun politieke bezwaren tegen de taliban opzij te zetten en de hulp voor Afghanistan te hervatten.

Onder
Lees ook:
Onder de taliban is de Afghaanse bevolking terug bij af: 'Hongercrisis is enorm'