Ga naar de inhoud
Bescherming tegen varianten

VK keurt als eerste land aangepast coronavaccin Moderna goed

Een vaccinatie tegen corona. Beeld © ANP / Robin Utrecht

Het Verenigd Koninkrijk heeft als eerste land ter wereld een aangepast coronavaccin van het bedrijf Moderna goedgekeurd. Het Britse geneesmiddelenagentschap gaf het nieuwe middel, dat bescherming moet bieden tegen meerdere varianten, vandaag vrij voor gebruik.

Het Moderna-vaccin is een zogeheten bivalent vaccin, wat betekent dat het werkt tegen meerdere varianten van het virus. Het werkt dus tegen zowel de oorspronkelijke coronavariant als tegen de latere omikronvariant. Ook tegen de jongste subvarianten van omikron die momenteel rondwaren, zoals BA.4 en BA.5, zou het vaccin volgens Moderna een goede weerstand bieden.

Booster vanaf september

De Europese Unie zal het nieuwe vaccin van Moderna later dit jaar toestaan, verwachten kenners. Ook een nieuw bivalent middel van concurrent Pfizer/BioNTech staat op de nominatie om goedgekeurd te worden.

Deskundigen houden er rekening mee dat het aantal coronabesmettingen in het najaar weer kan gaan stijgen. Minister Kuipers van Volksgezondheid maakte eerder bekend dat iedereen in Nederland boven de 12 jaar vanaf half september een herhaalvaccinatie krijgt aangeboden. Ouderen, kwetsbare mensen en zorgmedewerkers krijgen daarbij voorrang.

Bekijk ook: Vooral vrouwen hebben klachten na een vaccinatie, dit is hoe dat komt

04:58
Er is een biologisch verschil tussne mannen en vrouwen, maar daar wordt niet genoeg rekening mee gehouden, vinden critici.
Van
Lees ook:
Van Dissel houdt rekening met serieuze opleving coronavirus in najaar