'Diepe belediging'

Iran zegt dat Salman Rushdie zelf schuldig is aan aanslag: 'Woede gewekt'

15 augustus 2022 11:30 Aangepast: 15 augustus 2022 11:34
Beeld © ANP

Iran heeft voor het eerst gereageerd op de aanslag op Salman Rushdie, die vrijdag in de staat New York werd neergestoken. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Rushdie de aanval aan zichzelf te wijten heeft.

Iran heeft volgens de woordvoerder 'geen enkele band' met de aanvaller, de 24-jarige Hadi Matar uit New Jersey. "Wij ontkennen categorisch elke band tussen de aanvaller en Iran. Niemand het het recht onze republiek te beschuldigen", zegt hij. 

De woordvoerder vindt dat niet Iran, maar Rushdie en zijn aanhangers zelf schuldig zijn aan het incident. "Door een rode lijn te overschrijden waarmee anderhalf miljard moslims diep worden beledigd, stellen ze zichzelf bloot aan de woede van mensen", zegt de regeringswoordvoerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schrijver Salman Rushdie van beademing, 'op weg naar herstel, maar zal lang duren'

Rushdie stond in het noorden van de staat New York op het punt een lezing te geven toen Matar met een mes het podium bestormde en de schrijver neerstak. Rushdie is zwaargewond geraakt en verliest mogelijk een oog. De dader is gearresteerd.

Link met Iran

Hadi Matar zou volgens zijn moeder in de VS niet religieus zijn opgevoed en zou mogelijk radicaal islamitisch gedachtegoed zijn gaan koesteren na een bezoek aan zijn vader in Libanon, meldt de krant Daily Mail.

De man zou volgens de eerste bevindingen van het politieonderzoek extremisme steunen, en ook de Iraanse Revolutionaire Garde. Een directe link tussen de verdachte en het militaire elitekorps van Iran is niet bekend.

Verdachte Hadi Matar. Verdachte Hadi Matar.

Rushdie publiceerde in 1988 het boek De Duivelsverzen, dat door een deel van de islamitische wereld werd opgevat als een belediging van de islam en de profeet Mohammed. Moslims hielden massale betogingen tegen de schrijver en zijn boek. In 1989 verklaarde de toenmalige geestelijk leider van Iran, de sjiitische ayatollah Ruhollah Khomeini (1902-1989), Rushdie vogelvrij en riep moslims op om hem te doden.

Mislukte bomaanslag

Rushdie dook tien jaar onder en kreeg permanente bescherming van de Britse politie. Er is op zijn minst één poging gedaan om hem te vermoorden: een mislukte bomaanslag.

De Iraanse regering heeft zich na de dood van de ayatollah gedistantieerd van de 'fatwa', het religieuze vonnis waarmee Rushdie en de uitgevers van zijn boek ter dood werden veroordeeld. Groepjes extremisten gaan er echter van uit dat de fatwa nog altijd geldt, omdat dergelijke oproepen van een hoge sjiitische geestelijke na diens dood niet meer zouden kunnen worden gewijzigd of ingetrokken

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Neergestoken Salman Rushdie praat weer, maar raakt mogelijk oog kwijt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore