Tijdens pandemie

Australische premier nam in het geheim ministersrollen op zich

15 augustus 2022 07:55 Aangepast: 16 augustus 2022 13:44
De Australische oud-premier Morrison. Beeld © EPA

De Australische premier Anthony Albanese vraagt om juridisch advies nu bekend is geworden dat zijn voorganger Scott Morrison tijdens de coronapandemie in het geheim op een aantal ministersposten is benoemd.

Hierdoor waren sommige portefeuilles dubbel bezet, buiten medeweten van sleutelfiguren binnen het kabinet.

Zo werd Morrison in 2020 benoemd tot gezondheidsminister, naast de zittende minister op die positie, Greg Hunt. Volgens een woordvoerder van de gouverneur-generaal van het land, die ministers aanstelt, werd dat gedaan om te voorkomen dat de macht tijdens de pandemie bij één persoon kwam te liggen in een situatie waarin de regering extra bevoegdheden kreeg om corona aan te pakken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Premier Australië woest: 'Facebook heeft mijn land ontvriend'

Morrison werd ook tot minister van financiën benoemd en later tot minister van grondstoffen. In die hoedanigheid zou hij volgens Australische media een project hebben tegengehouden waarbij naar gas zou worden geboord op zee.

"Dit was een centralisatie van de macht door de vorige premier", zei Albanese. "Dit is niet zomaar een lokale voetbalclub. Dit is de regering van Australië, die het volk onwetend hield over de verdeling van de ministeriële verantwoordelijkheden."

'Het was legaal'

Volgens de woordvoerder van de gouverneur-generaal was de gang van zaken legaal en was het aan de regering zelf om al dan niet mede te delen of ministers er andere portefeuilles bij hadden gekregen.

Morrison heeft nog niet gereageerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Australië opent grenzen: 'Eindelijk mijn kleinzoon knuffelen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore