Tot voor kort 'coronavrij'

Eilandstaat in Stille Oceaan overspoeld door 'ongekende' coronagolf

15 augustus 2022 04:56 Aangepast: 15 augustus 2022 06:46
Een van de Marshalleilanden in de Stille Oceaan, ter illustratie. Beeld © Getty Images

De Marshalleilanden worden overspoeld door een 'ongekend' aantal coronabesmettingen. Tot vijf dagen geleden ging het virus er niet rond in de gemeenschap, inmiddels is één op de tien inwoners van de hoofdstad besmet. De autoriteiten spreken van 'een ramp voor de volksgezondheid'.

In de hoofdstad van de eilandstaat, Majuro, waar zo'n 20.000 mensen wonen, is het aantal besmettingen in de afgelopen dagen opgelopen tot 2000. Volgens het ministerie van Volksgezondheid van de Marshalleilanden komt 75 procent van alle coronatesten op dit moment terug met een positief resultaat.

Strenge quarantaineregels

De Marshalleilanden, die in de Stille Oceaan tussen Hawaï en Australië liggen, bleven de eerste maanden van de pandemie volledig coronavrij. In oktober 2020 werden de eerste twee besmettingen gemeld: een echtpaar dat terugkeerde uit de Verenigde Staten bleek besmet. Maar door strenge quarantaineregels verspreidde het virus zich niet in de gemeenschap.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twee jaar na de corona-uitbraak, melden Cookeilanden hun eerste coronasterfgeval

Er werden tot vorige week nooit lokale besmettingen gemeld, schrijft de BBC. Vorige week maandag bleek er voor het eerst iemand óp het eiland te zijn besmet, waarschijnlijk vanwege het grote aantal terugkerende reizigers vanuit het buitenland en de soepelere quarantainemaatregelen.

Inmiddels is het aantal besmettingen dus in ongekend tempo opgelopen. Er wonen in totaal zo'n 59.000 mensen op de eilanden. Zo'n 70 procent van de bevolking is gevaccineerd. Hoewel de autoriteiten spreken van 'een ramp voor de volksgezondheid' blijft het aantal ziekenhuisopnames laag. Er zouden tot nu toe negen mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis. 

Geen lockdown

Nieuw-Zeelandse media melden dat er geen lockdown is afgekondigd. Wel zouden veel mensen uit zichzelf thuisblijven. Omdat ook veel piloten positief testen op het virus, zou het transport tussen de verschillende eilanden moeizaam verlopen. Daardoor kan niet iedereen getest worden en is het werkelijke aantal besmettingen waarschijnlijk fors hoger dan tot nu toe werd gemeld, zegt de minister van Volksgezondheid. Zelf testte hij dit weekend ook positief op het virus.

Bekijk ook: Eiland bij Fiji verdwijnt langzaam in zee

Serua, een hartvormig eiland in de buurt van het vasteland van Fiji, is langzaam aan het 'zinken'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore