Ga naar de inhoud
Eerste land ter wereld

Maandverband en tampons vanaf vandaag gratis beschikbaar in Schotland

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP / Patricia Rehe

In Schotland zijn tampons, maandverband en menstruatiecups vanaf vandaag gratis beschikbaar. In apotheken, buurtcentra en jeugdclubs zijn de menstruatieproducten te krijgen voor wie daar geen geld voor heeft. Schotland is het eerste land ter wereld dat de producten gratis weggeeft aan de hele populatie.

Het Schotse parlement stemde eind 2020 al unaniem in met een wet die het mogelijk maakte om de menstruatieproducten gratis aan te bieden.

In de supermarkt moet je nog wel betalen voor tampons en maandverband, maar wie geen geld heeft kan met een app een van de honderden locaties vinden waar de producten vanaf vandaag gratis zijn af te halen.

'Eerste maar niet laatste land'

''Niemand zou zich zorgen moeten maken over waar haar volgende tampon, maandverband of herbruikbaar product vandaan moet komen'', zei het Schotse Labour-parlementslid Monica Lennon, toen zij het wetsvoorstel indiende. "Schotland zal niet het laatste land zijn dat ongesteldheidsarmoede naar de geschiedenis verwijst, maar we kunnen het eerste zijn."

Menstruatieverlof
Lees ook:
Menstruatieverlof in Spanje, moet dat er in Nederland ook komen?

Ook in Nederland is menstruatie-armoede een probleem. De precieze omvang is niet bekend. Uit onderzoek blijkt dat zo'n 1 op de 10 Nederlandse meisjes en jonge vrouwen te weinig geld heeft voor maandverband of tampons.

Bij Ciska was er vroeger soms geen geld voor maandverband. Over die menstruatie-armoede vertelde ze eerder aan RTL Nieuws: 

Bij Ciska (34) was er vroeger soms geen geld voor maandverband

01:49
Noodgedwongen stopte Ciska als jong meisje wc-papier in haar ondergoed als ze menstrueerde. Er was geen geld voor maandverband of tampons

Schotland wil de menstruatie-armoede ook bestrijden door de producten gratis weg te geven in de toiletten van scholen en universiteiten.

Gratis op Nieuw-Zeelandse scholen

In Nieuw-Zeeland kunnen leerlingen op scholen al sinds vorig jaar gratis gebruikmaken van tampons en maandverband. "Menstruatie is een feit voor de helft van de populatie", zei Julie Anne Genter, de minister voor Vrouwen van Nieuw-Zeeland, toen. "Toegang tot deze producten is een noodzaak, niet een luxe."

Nieuw-Zeelandse media meldden vorige maand dat de menstruatieproducten inmiddels op meer dan 2000 scholen te krijgen zijn. Daar zijn meer dan 600.000 producten weggeven aan leerlingen door het hele land. "Een groot succes", zegt de verantwoordelijke minister.

Rekening
Lees ook:
Rekening houden met menstruatie bij vrouwenvoetbal: 'Voorkomt blessures'