Een businessclass vliegticket van de Verenigde Staten naar Europa voor een prikkie? En vervolgens voor een paar tientjes in het Hilton in Amsterdam? De Amerikaanse Maria (60) en Joey (68) slaagden erin dankzij bijbaantjes als bagagemedewerker bij een luchtvaartmaatschappij en receptionist bij een hotelketen. En zij zijn niet de enigen.
Dat schrijft The New York Times, die het stel sprak over hun originele wijze om goedkoop op reis te gaan. Vorige maand vlogen ze voor minder dan 450 euro businessclass van Californië naar Amsterdam, waar ze voor zo'n 50 euro per nacht in het Hilton verbleven.
Aan de slag voor de extraatjes
Volgens de Amerikaanse krant zijn er steeds meer gepensioneerde Amerikanen die bijspringen in de toerismebranche, waar een enorm tekort aan medewerkers is. Veel van deze medewerkers met grijze haren geven schaamteloos toe dat ze niet aan de slag zijn gegaan voor het salaris, maar voor de extraatjes.
"Ik heb veel vrienden in de luchtvaartindustrie en zag hoeveel zij konden vliegen zonder daar de hoofdprijs voor te betalen", zegt Maria. "Toen ik 58 was solliciteerde ik bij United Airlines en werd tot mijn eigen verbazing teruggebeld en aangenomen."

Maria begon als bagagemedewerker op de internationale luchthaven van Ontario, niet ver van Los Angeles. Ze werkt daar zo'n 15 uur per week. Dat is het minimumaantal uren dat je moet werken om recht te blijven houden op de extraatjes.
Maria én haar geliefde vliegen gratis binnen de Verenigde Staten en tegen sterk gereduceerde tarieven internationaal.
'Alsof geld geen rol speelt'
Om het plaatje compleet te maken, besloot haar partner Joey (68) eerder dit jaar om te solliciteren als receptionist bij het Hilton in de buurt. Zij werkt daar drie dagen per week en krijgt zo korting bij 6800 Hiltonhotels wereldwijd.
"Ik werk vrijdag, zaterdag en zondag", zegt Joey tegen The New York Times. "We zijn van plan om vaak van maandag tot donderdag te reizen, zo lijkt het alsof geld geen rol speelt."
De twee zeggen tegen de krant dat ze niet rijk zijn. Deze nieuwe realiteit, die betekent dat ze zo vaak als ze willen naar het vliegveld kunnen gaan om te wachten op een (bijna) gratis tickets naar waar ook ter wereld, voelt daarom als een droom.
Nijpend personeelstekort
Het tekort aan personeel in de reisbranche is nijpend. Vergeleken met februari 2020, voor de coronacrisis, is er nu 8 procent minder personeel werkzaam in de Amerikaanse toerisme-industrie, meldden de Amerikaanse autoriteiten eerder dit jaar. Intussen neemt de vraag naar hotelkamers en vliegtickets snel toe.
Experts binnen de reisbranche zeggen tegen The New York Times dat er relatief veel gepensioneerden en 50-plussers solliciteren op vacatures. Zeker 65 procent van alle sollicitanten zou tot een van deze groepen behoren. Werkgevers bieden daarnaast bonussen en extra voordeeltjes om personeel te behouden.