Zoon opgelucht

Schrijver Salman Rushdie van beademing, 'op weg naar herstel, maar zal lang duren'

14 augustus 2022 17:40 Aangepast: 14 augustus 2022 20:16
Salman Rushdie tijdens een lezing in 2020. Beeld © Getty Images

De schrijver Salman Rushdie is begonnen aan 'zijn weg naar herstel', maar snel zal het niet gaan. Dat zegt zijn agent. De eerste stap gezet: Rushdie is van de beademing af.

Zijn literair agent Andrew Wylie meldt aan persbureau Reuters dat Rushdie's toestand verbetert. "Het zal lang duren. De verwondingen zijn ernstig, maar zijn toestand gaat de goede kant op." Wylie liet al weten dat de auteur weer had gepraat. 

'Extreem opgelucht'

Rushdies zoon Zafar meldt namens de familie dat de toestand van zijn vader nog wel ernstig is, maar zegt 'extreem opgelucht' te zijn dat hij van de beademing af is. Volgens Zafar heeft zijn vader nog altijd zijn gevoel voor humor.

"We vragen om geduld en privacy terwijl de familie naast zijn bed bijeenkomt."

Hij bedankt alle mensen die Rushdie na het steekincident hebben geholpen. "We vragen om geduld en privacy terwijl de familie naast zijn bed bijeenkomt om hem te ondersteunen en hem door deze tijd heen te helpen."

De 75-jarige Rushdie raakte vrijdag zwaargewond, omdat hij werd neergestoken op het podium bij een lezing in de staat New York. Hij liep tien steekwonden op en zal waarschijnlijk een oog moeten missen, vertelde Wylie eerder al. Ook liep hij leverschade op en zijn de zenuwen in zijn arm ernstig beschadigd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schrijver Salman Rushdie praat weer, maar raakt mogelijk oog kwijt

Kort na het incident werd de 24-jarige verdachte Hadi Matar uit New Jersey opgepakt. Hij had een toegangskaartje gekocht voor het evenement en handelde vermoedelijk alleen. Matar is aangeklaagd voor poging tot doodslag en geweldpleging. Matar zegt onschuldig te zijn. 

Het motief van de steekpartij is nog niet bekend. Wel blijkt uit eerste analyses van Matar's sociale media dat hij sympathie heeft voor het sjiitische extremisme en Irans Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC). Definitieve banden zijn er niet gevonden. 

Fatwa

Sinds de jaren tachtig wordt de Britse schrijver bedreigd. In 1988 brengt hij zijn boek Duivelsverzen uit die door sommigen als godslastering wordt gezien. In veel moslimlanden worden massaal betogingen gehouden. 

Een jaar later vaardigt de toenmalige leider van Iran, ayatollah Khomeini, een fatwa tegen hem uit. Hiermee roept hij op de auteur te doden. De Iraanse regering heeft daar inmiddels afstand van gedaan, 

De Duivelsverzen werd uiteindelijk een internationale bestseller. Afgelopen vrijdag stond de schrijver op het punt om een lezing te geven over artistieke vrijheid. Schrijvers en politici veroordelen de steekpartij als een aanval op de vrijheid van meningsuiting. Volgens Joe Biden belichaamt Rushdie de 'universele idealen' van waarheid, moed en veerkracht . 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore