Ga naar de inhoud
Publiekslieveling

Rondzwervende walrus Freya afgemaakt

Iedereen kwam kijken naar walrus Freya, en dat werd uiteindelijk haar dood

00:54

Noorwegen heeft de rondzwervende en kattenkwaad uithalende walrus Freya laten afmaken. De autoriteiten hadden al gewaarschuwd Freya in te laten slapen omdat mensen zichzelf door hun opdringerige gedrag in gevaar brachten.

Het dier werd een publiekslieveling en permanent belaagd door nieuwsgierige mensen. "Als de walrus zoveel aandacht krijgt, raakt ze gestrest. Dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan", legden de autoriteiten de situatie eerder uit. 

Hoe de walrus is gedood, is niet bekend gemaakt, maar het is zondagochtend op 'humane wijze' en volgens de regels gebeurd, meldt het Noorse Directoraat Visserij

'Verplaatsen te complex'

Ook wordt in het persbericht uitgelegd dat alle oplossingen zijn overwogen, inclusief het verplaatsen van Freya. Maar dat zou een te complexe operatie zijn geweest die ook risico's voor het dier met zich mee had gebracht.

"We hebben begrip voor het feit dat het besluit reacties kan veroorzaken bij het publiek, maar ik ben ervan overtuigd dat dit de juiste beslissing was", zegt directeur-generaal Frank Bakke-Jensen. "We hebben veel respect voor dierenwelzijn, maar mensenlevens en veiligheid moeten voorop staan." 

Tijdje in Nederland

De walrus klom in een fjord bij de Noorse hoofdstad Oslo op bootjes die dat soms niet overleefden. Freya zwom vorig jaar een tijdje rond voor de Nederlandse kust, en lag toen op de onderzeeër Zr.Ms. Dolfijn van de Walrusklasse.

Meestal leven walrussen veel verder naar het noorden in het noordpoolgebied.

Witte
Lees ook:
Witte dolfijn die was verdwaald in Seine, heeft het niet overleefd