Ecologische ramp

Mysterie opgelost: duizenden vissen in Polen waarschijnlijk dood door kwik

14 augustus 2022 16:36 Aangepast: 14 augustus 2022 18:30
Aangespoelde vissen langs de rivier. Beeld © EPA

Duizenden dode vissen werden de afgelopen maand gevonden in de Poolse rivier de Oder. Die stroomt in Duitsland en Polen. Die landen doen onderzoek naar de oorzaak en waarschuwen voor een ecologische ramp.

De honderden kilometers lange rivier de Oder stroomt door Duitsland en Polen. De dode vissen werden eerst in de Poolse provincie Neder-Silezië gevonden, maar nu ook meer noordelijk in de buurt van de provincie Lubuskie.

De landen vermoeden dat het water is vergiftigd. Het ministerie van Milieu van de Duitse deelstaat Brandenburg zegt dat er kwik is aangetroffen in de rivier. Onderzoeksresultaten uit Polen worden nog verwacht. 

Bij baggerwerkzaamheden in Polen aan de rivier zou mogelijk kwik zijn vrijgekomen, vertelde een visserijonderzoeker aan de Duitse omroep Deutsche Welle.

De schade, duizenden dode vissen, die de vergiftiging achterliet, is door verschillende mensen vastgelegd.

Traag handelen

Volgens de Duitsers komt het gif uit Polen en hebben zij daarom niet op tijd kunnen handelen. De milieudienst van Brandenburg stelt dat Polen niet heeft gewaarschuwd via de officiële waarschuwingssystemen. 

"De reactie van de betrokken diensten had sneller moeten komen", zegt ook de premier Mateusz Morawiecki. Gisteren liet hij weten het hoofd van de Poolse wateren en de hoofdinspecteur van milieubescherming te hebben ontslagen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chileens meer droogt helemaal op: dode vissen en dorstige dieren blijven achter

Herstel duurt jaren 

De Poolse premier zegt dat het jaren kan duren voordat de rivier weer hersteld is, meldt de BBC. Hij suggereert dat 'enorme hoeveelheden chemisch afval' in de rivier waren gedumpt zonder rekening te houden met de risico's voor dieren.

De Oder wordt normaal gesproken gezien als een schone rivier die als leefomgeving dient voor ruim veertig vissoorten.

Rivier als stortplaats

Niet alleen vissoorten ondervinden problemen door het vergiftigde water, stelt de Poolse journalist Katarzyna Kojzar op de onderzoekswebsite OKO.com. "Er worden door vissers ook dode bevers gevonden en er zijn vogels vertrokken." Autoriteiten waarschuwen mensen het water niet aan te raken. 

Ook in Bosnië zijn er rivierproblemen. De grote rivieren worden steeds meer gebruikt als stortplaats. Troep stroomt naar het laaggelegen Bosnië aan zee, het afvalputje van de Balkan: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore