Watertekort Frankrijk

Golfclubs mogen blijven sproeien in Frankrijk: klimaatactivisten vullen holes met cement

14 augustus 2022 10:11 Aangepast: 16 augustus 2022 14:36
Verschillende holes werden door klimaatactivisten volgestopt met cement Beeld © Extinction Rebellion Toulouse

Klimaatactivisten hebben in Zuid-Frankrijk de holes van verschillende golfbanen gevuld met cement. Het is een reactie op het overheidsbesluit dat onder meer golfclubs hun gras mogen blijven sproeien, ondanks het grote watertekort in het land.

Het is in Frankrijk, net als in de rest van Europa, enorm droog. De maand juli ging in Frankrijk zelfs de boeken in als droogste maand ooit sinds het begin van de metingen in 1958. In meer dan honderd gemeenten komt daarom geen water meer uit de kraan en moet er geleefd worden uit plastic waterflessen.

Het leidt tot felle discussies in het land: want wie mag nog wel water tappen en wie niet? 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Droog, droger, droogst: foto's van een waterloos Europa (ook vanuit de ruimte)

Volgens de droogteregels van het land mogen in tijden van crisis, zoals nu het geval, zwembaden niet meer bijgevuld worden en mogen inwoners hun tuin geen water meer geven. Maar op golfbanen in het land staan de sproeiers nog wel aan.

Niet onbeperkt, want er mag alleen nog water worden gegeven aan de greens tussen 20.00 uur en 08.00 uur en daarbij mag niet meer dan dertig procent van de gebruikelijke hoeveelheid water worden gebruikt.

Greens onbespeelbaar maken

Maar klimaatactivisten in de Franse stad Toulouse vinden ook dat te ver gaan in tijden van extreme waterschaarste. Daarom hebben ze verschillende holes van twee golfbanen in de gemeente volgestopt met cement en hebben ze de greens beschadigd. Hierdoor zijn ze niet meer bespeelbaar.

De greens zelf zijn ook beschadigd door de activisten. De greens zelf zijn ook beschadigd door de activisten.

"De actie heeft als doel om te voorkomen dat de golfbanen nog gebruikt kunnen worden, zodat ze niet meer besproeid hoeven te worden", lieten de klimaatactivisten onder meer aan de nieuwssite Le Journal Toulousain weten.

"Het is een reactie op de onophoudelijke praten van politici die nooit beslissingen durven te nemen."

'Green zonder water snel dood'

De Franse Golffederatie reageerde ontstemd op de actie. "Een golfbaan zonder green, is als een ijsbaan zonder ijs", zei Gérard Rougier tegen de nieuwswebsite France Info. Een green zonder water zou binnen drie dagen dood zijn, vertelde hij. Daarnaast stelde hij vast dat golfbanen ook voor veel werkgelegenheid zorgen: zo'n 15.000 mensen zouden bij golfbanen in het hele land werken. Als golfbanen moeten sluiten vanwege een sproeiverbod, kunnen al deze mensen thuis komen te zitten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oorlog en droogte: voedselprijzen rijzen de pan uit, dit is hoe het zit

De burgemeester van de stad Grenoble, Éric Piolle, trok eerder deze maand ook al aan de bel over het Franse sproeibeleid. Hij wil dat de regels worden aangepast en dat golfbanen in tijden van de huidige droogte niet meer mogen sproeien. In een statement schreef hij: "We roepen in het land op tot soberheid, maar beschermen tegelijkertijd de praktijken van de rijksten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore