Ga naar de inhoud
'Geschokt en bedroefd'

Biden geschokt door aanval op Salman Rusdie, bidt voor herstel

Rushdie wordt afgevoerd naar het ziekenhuis na de aanval. Beeld © ANP

De Amerikaanse president Joe Biden heeft een dag na het neersteken van schrijver Salman Rushdie zijn afschuw erover uitgesproken. Hij spreekt van een 'wrede aanval' en zegt dat hij en zijn vrouw Jill 'geschokt en bedroefd' zijn.

De president zegt te bidden voor het herstel van Rushdie, die tijdens een lezing in de staat New York meerdere keren werd gestoken.

De in India geboren schrijver die ook een Amerikaans paspoort heeft, is geopereerd en ligt in het ziekenhuis aan de beademing.

Aanvaller
Lees ook:
Aanvaller Salman Rushdie aangeklaagd voor poging tot doodslag

Biden roemt het 'inzicht in de mensheid' van de schrijver. Ook zijn onverzettelijkheid ondanks alle dreigementen, en zijn gevoel voor verhalen, staan volgens de president voor universele idealen.

Sinds 1998 bedreigd

Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door veel moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

Biden bedankt de mensen die eerste hulp gaven aan Rushdie en die de verdachte tegenhielden.

Aan beademing

Nationaal Veiligheidsadviseur Jake Sullivan had gisteren namens het Witte Huis al een korte verklaring naar buiten gebracht. Hij noemde het geweld 'verschrikkelijk'.

Neergestoken
Lees ook:
Neergestoken schrijver Rushdie ligt aan beademing: 'Het nieuws is niet goed'

De 75-jarige Rushdie werd neergestoken tijdens een lezing in Chautauqua in de staat New York. Hij ligt aan de beademing en verliest waarschijnlijk een oog. Hij zei ook dat zenuwen in de arm ernstig beschadigd zijn geraakt. Ook is Rushdie in zijn lever gestoken.

Poging tot doodslag

De 24-jarige man die is aangehouden voor het neersteken van de schrijver wordt aangeklaagd voor poging tot doodslag. Daarnaast zou de man zich eerder positief hebben uitgelaten over het islamitisch extremisme.

Op sociale media zou Hadi Matar volgens de eerste bevindingen van het politieonderzoek extremisme steunen, en ook de Iraanse Revolutionaire Garde. Een directe link tussen de verdachte en het militaire elitekorps van Iran is niet bekend.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.