Ga naar de inhoud
Schrijver neergestoken

Aanvaller Salman Rushdie aangeklaagd voor poging tot doodslag

Lokale politie en FBI blokkeren het gebied rond het huis van de verdachte Hadi Matar. Beeld © AP

De 24-jarige man die is aangehouden voor het neersteken van schrijver Salman Rushdie wordt aangeklaagd voor poging tot doodslag. Daarnaast zou de man zich eerder positief hebben uitgelaten over het islamitisch extremisme.

Dat meldt nieuwszender NBC New York op basis van bronnen binnen het politieonderzoek.

Steun aan extremisme

De verdachte die vlak na het steekincident werd opgepakt, woonde sinds kort in Fairview in de staat New Jersey. Op sociale media zou Hadi Matar volgens de eerste bevindingen van het politieonderzoek extremisme steunen, en ook de Iraanse Revolutionaire Garde. Een directe link tussen de verdachte en het militaire elitekorps van Iran is niet bekend.

De vader van de verdachte zou uit Libanon komen, dat zegt de burgemeester van de Zuid-Libanese plaats Yaroun. Matars ouders zijn volgens hem op een gegeven moment naar de Verenigde Staten verhuisd. De verdachte is in Californië geboren en zou ook in de VS zijn opgegroeid.

Neergestoken
Lees ook:
Neergestoken schrijver Rushdie ligt aan beademing: 'Het nieuws is niet goed'

De 75-jarige Rushdie werd gisteren neergestoken tijdens een lezing in Chautauqua in de staat New York. Hij ligt aan de beademing en verliest waarschijnlijk een oog, meldde zijn literair agent. Hij zei ook dat zenuwen in de arm ernstig beschadigd zijn geraakt. Ook is Rushdie in zijn lever gestoken.

Godslasterlijk

Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door veel moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

Of Rushdie is verwond om zijn roman is tot nu toe niet duidelijk. De publicatie van het omstreden boek leidde in de jaren tachtig tot protesten in onder meer Iran. De toenmalige machthebber van dat land, ayatollah Ruhollah Khomeini, sprak een 'fatwa' uit tegen de auteur, een doodvonnis.

Schrijver
Lees ook:
Schrijver Salman Rushdie neergestoken op podium in staat New York

Nieuwe druk van Rushdies Duivelsverzen

De Nederlandse uitgever van Salman Rushdie, Pluim, gaat ouder werk van de schrijver herdrukken en opnieuw uitbrengen, waaronder zijn bekendste en meest omstreden boek De duivelsverzen. Dat meldt de uitgeverij op Twitter.

Over het motief van de man die Rushdie heeft neergestoken, is weinig bekend. Maar vermoed wordt dat de aanval iets te maken heeft met het doodvonnis ('fatwa') dat eind jaren tachtig door de Iraanse ayatollah Khomeini over hem is uitgesproken na zijn boek De duivelsverzen. Het werk wordt door veel moslims als godslasterlijk gezien. 

Uitgeverij Pluim zegt ontsteld te zijn door de aanval op de auteur. "Salman Rushdie is een groot schrijver met een omvangrijk oeuvre. Zijn magisch-realistische romans weerspiegelen onze samenleving. Hij maakt daarbij gebruik van alle middelen die de literatuur hem biedt. Wanneer zijn werk aanleiding is voor een dergelijke misdaad, stopt het denken. Wij hopen op een spoedig herstel", aldus de uitgeverij.