Jaar aan de macht

Taliban drijven protesterende vrouwen in Kabul met geweld uiteen

13 augustus 2022 13:53 Aangepast: 13 augustus 2022 14:04
Taliban sloegen vrouwen en schoten in de lucht om het protest te beëindigen. Beeld © AFP

Tientallen vrouwen zijn in de Afghaanse hoofdstad Kabul bijeengekomen om te demonstreren voor meer rechten. Het protest werd uiteengedreven door talibanstrijders die met hun geweren in de lucht schoten en meerdere vrouwen sloegen.

De betoging kwam twee dagen voordat het precies een jaar geleden is dat de taliban opnieuw aan de macht kwamen in Afghanistan. Strijders van de extremistische groepering namen op 15 augustus 2021 Kabul in, toen westerse troepen na bijna twintig jaar afwezigheid in Afghanistan bezig waren met de laatste fase van hun aftocht.

Vrouwenrechten

Sindsdien zijn de vrouwenrechten in het land fors beperkt, ziet ook Husna, die vanuit Nederland vecht voor betere rechten voor vrouwen in haar land. In deze video vertelt zij hoe het afgelopen jaar in Afghanistan was:

Ongeveer veertig vrouwen hadden zich vandaag bij het ministerie van Onderwijs verzameld. Ze scandeerden teksten als 'brood, werk en vrijheid' en 'gerechtigheid, gerechtigheid, we zijn de onwetendheid zat'. De vrouwen hadden protestborden bij zich en een banner waarop onder meer stond dat 15 augustus 'een zwarte dag' is. Veel betogers droegen geen gezichtsbedekkende kleding, zoals onder de taliban verplicht is.

Demonstreren is gevaarlijk

Door de grote risico's die vrouwen lopen als ze zich in Afghanistan uitspreken tegen de situatie, komen protesten zelden voor. Amnesty International zegt dat vrouwen die vreedzaam protesteren tegen de onderdrukking worden bedreigd, gearresteerd, vastgehouden en gemarteld.

Vandaag kwamen tientallen vrouwen ondanks de gevaren bijeen om te demonstreren. Vandaag kwamen tientallen vrouwen ondanks de gevaren bijeen om te demonstreren.

De taliban beloofden toen ze vorig jaar aan de macht kwamen dat het regime minder streng zou zijn dan van 1996 tot 2001, toen ze voor het eerst aan de macht waren. Maar volgens mensenrechtenorganisaties is het duidelijk dat meisjes en vrouwen ook nu weer lijden.

Er komen steeds zwaardere maatregelen waarmee vrouwenrechten worden beperkt. Er is minder onderwijs voor meisjes en vrouwen is de toegang tot bijna alle overheidsbanen ontzegd. Ook is de bewegingsvrijheid van vrouwen beperkt en is het aantal kindhuwelijken volgens Amnesty International toegenomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honger, werkloosheid en ongelijkheid: Afghanistan glijdt in rap tempo af

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore