Ga naar de inhoud
Moet oog missen

Neergestoken schrijver Rushdie ligt aan beademing: 'Het nieuws is niet goed'

Salman Rushdie krijgt medische hulp, vlak nadat hij is neergestoken Beeld © AP

Salman Rushdie ligt aan de beademing en moet waarschijnlijk één oog missen na de steekpartij in Chautauqua in de staat New York.

Zijn literair agent meldt in een verklaring dat 'het nieuws niet goed is'. Eerder werd gemeld dat Rushdie werd geopereerd nadat hij per helikopter naar het ziekenhuis was gebracht.

In lever gestoken

De 75-jarige Rushdie, schrijver van het boek De duivelsverzen, werd gisteren door de 24-jarige Hadi Matar neergestoken. De literair agent van Rushdie zegt dat de zenuwen in zijn arm door die steekpartij ernstig beschadigd zijn geraakt. Ook is hij in zijn lever gestoken.

Het motief van de dader is nog niet bekend, de politie en FBI doen daar onderzoek naar. De politie heeft Matar gearresteerd en hij zit vast.

Hij had een kaartje gekocht voor de lezing en handelde waarschijnlijk alleen. Vooraf waren er volgens de politie geen aanwijzingen dat Rushdie gevaar liep bij de lezing.

Fatwa

Toen de De duivelsverzen in 1988 werd gepubliceerd, werden er in veel moslimlanden massale betogingen gehouden vanwege de 'blasfemische' strekking van het boek. 

Een jaar later verklaarde de toenmalig geestelijk leider in Iran, ayatollah Khomeini, Rushdie vogelvrij en riep met een zogeheten fatwa op hem te vermoorden.

Rushie, die na zijn jeugd in India in Engeland was gaan studeren en wonen, dook tien jaar onder en kreeg permanente bescherming van de Britse politie. Er is op zijn minst één poging gedaan hem te vermoorden met een mislukte bomaanslag.

Schrijver
Lees meer
Schrijver Salman Rushdie neergestoken op podium in staat New York