Ga naar de inhoud
FBI onderzoekt strafbare feiten

Huiszoeking bij Trump was om mogelijke schending van spionagewet

Trump verlaat Trump Tower in New York voor zijn verhoor. Beeld © ANP / Julia Nikhinson

Agenten van de FBI hebben de woning van oud-president Trump eerder deze week doorzocht omdat er een justitieel onderzoek naar hem loopt voor onder meer het overtreden van de spionagewet. Dat blijkt uit het huiszoekingsbevel dat door de rechter openbaar is gemaakt.

Een huiszoekingsbevel wordt alleen afgegeven als er tenminste een 'gegronde reden' is om te onderzoeken of iemand een wet heeft overtreden. In het huiszoekingsbevel moet dan staan naar om welke strafbare feiten onderzoek wordt gedaan. 

Drie strafbare feiten

In het geval van Trump zijn dat er drie, blijkt nu: het verwijderen of wegnemen van notities en verslagen uit het Witte Huis, het tegenwerken van een justitieel onderzoek en overtreding van de spionagewet.

Dat laatste wil zeker niet meteen zeggen dat de FBI Trump nu op de korrel heeft voor spionage. "Hij zou zonder toestemming geheime stukken uit het Witte Huis hebben meegenomen", zegt Amerika-verslaggever Sophie van der Meer. "Het gaat dan om informatie die, eenmaal in de verkeerde handen, een risico zou kunnen vormen voor de nationale veiligheid." 

Huiszoeking
Lees ook:
Huiszoeking woning oud-president Trump 'ongekend en zeer schokkend'

Uit de lijst van inbeslaggenomen spullen, die tegelijkertijd openbaar is gemaakt, blijkt dat de agenten in ieder geval documenten hebben gevonden die als 'top secret' waren gelabeld. Dat is de hoogste mate van bescherming van informatie, die bedoeld is voor documenten die de nationale veiligheid aangaan.

"Bij de huiszoeking in Mar-a-Lago zijn documenten gevonden die als 'top secret' en als 'vertrouwelijk' aangemerkt waren en in veilige overheidsgebouwen moeten blijven", zegt Van der Meer. "Trump had alle documenten meteen moeten inleveren toen hij aftrad als president maar dat hij dit soort geclassificeerde informatie in huis had is een nog zwaardere overtreding." 

Informatie over Franse president

Ook zijn er documenten uit Trumps landgoed meegenomen met niet nader gespecificeerde informatie over de Franse president Macron. In totaal namen agenten van de FBI twintig dozen mee uit Mar-a-Lago, het landgoed van Trump in Florida.

Trump reageerde door een verklaring te laten uitgaan dat alle 'top secret'-informatie al was vrijgegeven en dat hij alles ook zou hebben overgedragen als de FBI er gewoon  om gevraagd had. Hij vindt de huiszoeking een heksenjacht van zijn politieke tegenstanders.

Bekijk ook: FBI neemt documenten mee uit huis Trump: 'Dit heeft politieke gevolgen'

01:22
De FBI is het huis van oud-president Donald Trump binnengevallen. Aanhangers van Trump verzamelden zich direct na de inval bij z’n huis.