Ga naar de inhoud
Corruptie en vriendjespolitiek

Nieuwe president, mooie beloftes, maar Suriname worstelt nog steeds met corruptie

Actievoerders protesteren tegen de regering in hoofdstad Paramaribo. Beeld © ANP FOTO

Voor het eerst in dertien jaar vertrekt er een delegatie van de Tweede Kamer naar Suriname. Sinds het laatste bezoek in 2009 is er een hoop veranderd. Er is een nieuwe president, maar ook hem lukt het niet om weg te blijven van vriendjespolitiek en corruptie. "Santhokhi is van de mooie woorden en loze beloftes", zegt surinamist Hans Ramsoedh.

Dertien jaar lang ging er geen delegatie vanuit Nederland naar Suriname. Dat had te maken met de omstreden oud-president Desi Bouterse. Onder de nieuwe president Chan Santokhi zijn de banden met Nederland weer aangehaald. Maar of de rust in het land ook echt terug is? "Santokhi beloofde corruptie aan te pakken, maar daar is nog niet veel van terug te zien", zegt Ramsoedh.

Werkbezoek Tweede Kamer

Negen Kamerleden van verschillende partijen bezoeken Suriname. Daarna reizen ze nog door naar Curaçao en Bonaire. Het bezoek staat in het teken van het Nederlandse slavernijverleden.

Zo zullen de Kamerleden een herdenking bijwonen en een plantage bezoeken. Ook staan er gesprekken gepland met bewoners over de gevolgen van het slavernijverleden. Het bezoek is ter voorbereiding op volgend jaar. Dan wordt herdacht dat de slavernij 150 jaar geleden definitief werd afgeschaft.

De Kamerleden zetten morgen voet aan grond in een verdeeld land. De afgelopen maanden zijn er flinke protesten geweest tegen de Surinaamse regering.

Economische malaise

Santokhi werd als redder gezien door veel Surinamers. Hij werd twee jaar geleden verkozen boven oud-president Bouterse. Onder Bouterse ging het bergafwaarts met Suriname. "Santokhi heeft een failliete boel overgenomen. Een land met nauwelijks geld in kas en een torenhoge staatsschuld."

Om die schuld terug te betalen, heeft Santokhi de broekriem moeten aantrekken. Suriname zitten in een economische malaise en dan komt daar de hoge inflatie nog eens bovenop, zegt Ramsoedh. "70 procent van de Surinamers heeft nu maar 160 euro per maand te besteden. Het kabinet lijkt zich daar niet veel van aan te trekken."

Vriendjespolitiek

Leden van het kabinet zijn vooral bezig met het benoemen van vrienden en familie op belangrijke posities, terwijl Santokhi juist had beloofd daar een einde aan te maken. "Een van de eerste dingen die hij deed was zijn vrouw lid maken van de raad van commissarissen van het staatsoliebedrijf. Ze voldeed niet eens aan de voorwaarden: ze was te jong. Maar voor haar werden de regels aangepast."

Ook Leo Brunswijk werd lid van dezelfde commissie. Niet toevallig. Hij is de broer van vicepresident Ronnie Brunswijk. En ook zijn cv was niet toereikend. Surinamist Ramsoedh: "De man is niet gekwalificeerd voor deze baan. Maar het levert hem wel een hoop op."

En daar komen twee recente kwesties bij. Ten eerste hadden ambtenaren op het ministerie van Financiën vrij spel om geld over te maken naar privérekeningen. Zo verdween 2 miljoen euro.

Daarnaast zijn er recent twee baby's overleden in een ziekenhuis, omdat er niet voldoende zorg beschikbaar was. Het ziekenhuis had te weinig geld voor personeel en medicijnen.

Hoe nu verder?

Actievoerders hebben duidelijke eisen kenbaar gemaakt: ze willen dat Santokhi actie onderneemt tegen corruptie, vriendjespolitiek en de economische situatie in Suriname. "De regering zegt steeds wel iets toe, maar er gebeurt feitelijk weinig. Zo werd beloofd dat de broer van de vicepresident zijn functie zou neerleggen. Maar dat is nog steeds niet gebeurd."

Suriname
Lees ook:
Suriname zit aan de grond en kan rente niet meer betalen

Zo nu en dan laait de boosheid op. Vandaag staan er weer protesten gepland. Volgens surinamist Ramsoedh moet president Santokhi er toch maar eens naar gaan luisteren: "Santokhi is een president die liever zwijgt dan spreekt. Transparantie is ver te zoeken. En zo blijven de Surinamers steeds maar achter met hun vragen en hun boosheid."

Gelukkig was er dit jaar wel een opsteker voor de Surinaamse economie. Er is een oliebron gevonden voor de kust. In de video hieronder zie je wat dat het land kan opleveren.

Wordt Suriname het Qatar van Zuid-Amerika?

02:34
Wordt Suriname het Qatar van Zuid-Amerika?