Ga naar de inhoud
Mesaanval

Schrijver Salman Rushdie neergestoken op podium in staat New York

Rushdie werd per helikopter naar het ziekenhuis gebracht, waar hij wordt geopereerd. Beeld © AFP

De Britse schrijver Salman Rushdie is neergestoken vlak voor een lezing die hij zou geven in Chautauqua, circa 470 kilometer van de stad New York. De dader, een 24-jarige man uit New Jersey, werd overmeesterd door mensen uit het publiek en is aangehouden.

De politie laat weten dat Rushdie een steekwond in zijn nek heeft opgelopen. Hij werd in een brancard per helikopter naar een ziekenhuis vervoerd. Daar wordt hij geopereerd, zegt zijn uitgever. Niet bekend is hoe Rushdie er precies aan toe is. Ooggetuigen melden in Amerikaanse media dat de schrijver in een plas bloed lag, maar ogenschijnlijk wel nog leefde.  

Motief onduidelijk

De politie zegt nog niets te kunnen zeggen over wat het motief van de dader was. Hij had een kaartje gekocht voor de lezing en handelde waarschijnlijk alleen.  Vooraf waren er volgens de politie geen aanwijzingen dat Rushdie gevaar liep bij de lezing. 

De in 1947 in India geboren Ahmed Salman Rushdie werd in de wereld van radicale moslims berucht door zijn boek de Duivelsverzen dat uitkwam in 1988 en waar in veel moslimlanden massale betogingen tegen werden gehouden .

Fatwa

Een jaar later verklaarde de toenmalig geestelijk leider in Iran, ayatollah Khomeini, Rushdie vogelvrij en riep met een zogeheten fatwa op hem te vermoorden.

Rushie, die na zijn jeugd in India in Engeland was gaan studeren en wonen, dook tien jaar onder en kreeg permanente bescherming van de Britse politie. Er is op zijn minst één poging gedaan hem te vermoorden met een mislukte bomaanslag.