Rivieren laag, akkers dor

Droog, droger, droogst: foto's van een waterloos Europa (ook vanuit de ruimte)

12 augustus 2022 15:54 Aangepast: 16 augustus 2022 15:18
Droogte, overal in Europa. Beeld © Reuters / ANP

Kale vlaktes, lege rivieren, dorre velden. De droogte is overal in Europa voelbaar en vooral: zichtbaar. Daarom hier een vlugge droogteronde in foto's door Europa, ook vanuit de lucht.

Nederland

Weet jij nog wanneer je hier de laatste regenbui op je hoofd hebt gehad? Vast niet. Vooral in de rivieren is het probleem van de droogte overduidelijk, zoals hieronder op de foto in Beneden-Leeuwen (Gelderland). De Waal is daar niet in optima forma. Het levert een boel problemen op voor de scheepvaart. Dat geldt voor meerdere rivieren, ook voor andere landen.

Droogte zorgt voor een lage waterstand in de Waal. Droogte zorgt voor een lage waterstand in de Waal.
Woonboten op het droge door lage waterstand in de Waal. Woonboten op het droge door lage waterstand in de Waal.

België

Extreme droogte leidt tot stijgende voedingsprijzen, kopte de Belgische krant De Morgen vandaag. "Steeds meer boeren klagen dat hun oogsten door de aanhoudende droogte kleiner uitvallen."

De krant spreekt over afgelopen juli als de 'droogste maand in België sinds 1885'. "En ook augustus brengt niet meteen beterschap. Terwijl ons land een hittegolf beleeft, wordt duidelijk welke gevolgen die extreme weersomstandigheden op de voedselvoorziening hebben. Boeren melden dat de oogsten van uien, maïs en bieten kleiner uitvallen dan verwacht."

Grond bij De Lierde in België. Grond bij De Lierde in België.

Spanje

In Spanje zijn ze wel wat gewend qua warmte en droogte, maar het gaat nu wel erg ver. Het voorbeeld dat we er hier even bij pakken betreft het stuwmeer van Cijara. Volgens persbureau Reuters zit er nog slechts 16 procent van de totale capaciteit aan water in het stuwmeer. Nog veel, als je de foto hieronder bekijkt.

Het geldt voor meerdere stuwmeren en waterreservoirs in Spanje, waar juli volgens Spaanse media de heetste maand sinds 1961 was. Er zit gemiddeld nog 40 procent water in de reservoirs, terwijl dat over de laatste 10 jaar gemiddeld 60 procent is.

Op Mallorca is de droogte ook voor de gewone consument al voelbaar, zo mogen bijvoorbeeld de zwembadjes niet meer worden gevuld.

Het Cijara-stuwmeer. Het Cijara-stuwmeer.

Frankrijk

Frankrijk dan. De foto's van de drooggevallen Loire waren gisteren al veelvuldig in de media te zien.

"Het doet pijn zoiets te zien", zei rivierexpert Niko Wanders gisteren tegen RTL Nieuws. "Wetenschappers wisten al wel dat dit soort situaties eraan zouden komen, maar het gaat allemaal heel snel nu." 

Maar waar Frankrijk vooral mee te kampen heeft, zijn bosbranden. Bij Bordeaux gaat het als een gek tekeer en zijn al vele hectare bos afgebrand. Duizenden mensen moeten vluchten en de brand is nog lang niet onder controle. In onderstaande video van gisterochtend vertelt een brandweerman hoe de brand telkens blijft verrassen:

Duitsland

In Duitsland gaat het vooral over de Rijn. De waterstand van die rivier was sinds 1901 nog nooit zo laag.

Voor 1901 kwam een lage waterstand in rivieren wel vaker voor. "Sindsdien zijn zo goed als alle Europese rivieren verbreed of rechtgetrokken", legt de Belgische krant De Morgen uit. "Rivieren werden omgevormd tot watersnelwegen voor de scheepvaart, met voldoende diepgang'.

De Rijn bij Dusseldorf, de vaargeul wordt steeds smaller. De Rijn bij Dusseldorf, de vaargeul wordt steeds smaller.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Crisis op crisis: de Rijn dreigt droog te vallen (en dat gaan we merken)

Groot-Brittannië

Deze velden waren ooit groen. Het is Greenwich Park, één van de acht koninklijke parken die Londen telt. Nu lijkt het meer op een woestijn. 

Wanneer er weer een groen tapijtje ligt is gissen, want voorlopig is de droogte nog niet voorbij 

Londen lijkt meer op een woestijn. Londen lijkt meer op een woestijn.

Italië

Ook geen wonder dat Italië deelt in de droogtemalaise. De noodtoestand is daar uitgeroepen en water gaat op rantsoen.

In Rome staat het water in de Tiber zo laag dat er op sommige plekken archeologische brugresten naar boven komen. In de Po, de langste rivier van het land, herrijzen scheepswrakken uit de Tweede Wereldoorlog. Daar staat nu het water ruim 7 meter lager dan normaal. 

Het waterpeil van de Po staat zo laag dat deze boot in de buurt van Ficarolo niet meer kan uitvaren. Het waterpeil van de Po staat zo laag dat deze boot in de buurt van Ficarolo niet meer kan uitvaren.

De ruimte

De foto's hierboven spreken voor zich, maar zelfs vanuit de ruimte is de droogte duidelijk te zien. Hieronder een foto van 11 augustus vorig jaar en van gisteren. Meteoroloog William Huizinga van Buienradar vertelt erbij dat er vorig jaar 'vrijwel elke dag veel bewolking was boven Europa'. Daarom helemaal onderaan nog een foto van 7 september, voor de duidelijkheid.

11 augustus 2021 11 augustus 2021
11 augustus 2022. 11 augustus 2022.
7 september 2021. 7 september 2021.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore