Ga naar de inhoud
Duizenden geëvacueerd

Alarmfase 1 in Frankrijk: 'We zijn in oorlog met bosbranden'

Een blusvliegtuig nabij Bordeaux. Beeld © AP

Frankrijk staat in brand. Letterlijk, maar ook mentaal wordt het steeds zwaarder om te blijven strijden tegen de enorme bosbranden in het zuiden van het land. 7400 hectare bos ligt in het zuidwesten al in de as, en het gaat ook in de Ardèche (bij Marseille) mis.

In Franse media wordt gesproken van een oorlog tegen een brand 'die hulp eist van internationale partners'. Die hulp is er al, maar het initiatief daarvoor moet van afzonderlijke landen komen. "We moeten verder kijken en een structuur bedenken om deze samenwerking te verbeteren", zegt een expert in de krant Le Monde.

11.000 voetbalvelden

De brandweer in Frankrijk vecht tegen een hele reeks bosbranden, ook in de Ardèche, een bij Nederlanders uiterst populaire streek. Ongeveer 250 brandweerlieden zijn in het zuidelijke departement ingezet om een vlammenzee bij Lagorce te bestrijden.

Een brandweerman vertelde gisteren over de stand van zaken. Dat zie je in onderstaande video:

Gigantische bosbrand in Frankrijk verrast brandweer: 'Een bitter gevecht'

01:04
'Een bitter gevecht'

Het lijkt erop dat de gigantische brand in het westen afgelopen nacht niet wezenlijk is uitgebreid. Een gebied ter grootte van bijna 11.000 voetbalvelden is daar al in brand gevlogen en duizenden mensen zijn al geëvacueerd. 

'Frankrijk kan het niet alleen'

In het oostelijke departement Jura aan de grens met Zwitserland staat de natuur op zeker twee plekken in brand. In de nacht waren 150 brandweerlieden actief om de vuren in Rupt en Cornod te bestrijden.

Met
Lees ook:
Met de auto naar Spanje? Cruciale snelweg dicht vanwege bosbranden

In Le Monde wordt een oproep gedaan om maatregelen te nemen waardoor in de toekomst eerder kan worden ingegrepen. "Dat betekent dat er veel materieel in korte tijd moet worden ingezet, vooral in de lucht. En dat kan Frankrijk niet alleen." 

'Snelheid klimaatverandering heeft experts verrast'

De krant Le Figaro heeft een duidelijke, maar niet erg positieve formulering voor de huidige situatie: "De zomer van 2022, een voorbode van het klimaat van de toekomst."

De records worden keer op keer gebroken, en dat zal volgens de krant blijven gebeuren. "De snelheid waarop de effecten van klimaatverandering merkbaar worden, verrast experts."

Vierde hittegolf

Le Figaro spreekt de Franse weerman Olivier Proust. Afgelopen juli was volgens hem de op één na warmste maand ooit van Frankrijk, en het is nog lang niet voorbij: "Frankrijk staat op het punt om de vierde hittegolf van de zomer te ervaren. We zitten eigenlijk nog in de derde hittegolf, maar die hittegolf kent twee enorme pieken."