Ga naar de inhoud
Brood onbetaalbaar

Gijzelnemer in Libanon nationale held: 'Hij heeft niets verkeerd gedaan'

De bankrover, Bassam al-Sheikh Hussein, krijgt veel bijval voor zijn actie. Beeld © AP/Hussein Malla

De man die gisteren in de Libanese hoofdstad Beirut urenlang de medewerkers van een bank gijzelde, wordt door zijn landgenoten als een nationale held gezien. Bassam al-Sheikh Hussein (42) eiste zijn eigen spaargeld op.

Een onwaarschijnlijke held, zo noemt de Britse krant The Guardian de Libanees Bassam al-Sheikh Hussein. Gisteren stapte hij met een geweer de Federale Bank in Beirut binnen, gijzelde het personeel, en dreigde zichzelf te overgieten met benzine.

Met zijn (wanhoops)daad kreeg Hussein de steun van zijn landgenoten. Hij eiste namelijk een gedeelte van zijn eigen spaargeld op, zodat hij de rekening van het ziekenhuis kan betalen waar zijn zieke vader behandeld was.

Economische crisis

Hussein legt daarmee een breed maatschappelijk probleem bloot. Normale Libanezen kunnen al twee jaar lang niet vrij beschikken over hun eigen geld. Het land kampt met een stevige economische crisis. De inflatie neemt hand over hand toe en buitenlandse investeringen blijven uit, mede vanwege de aanwezigheid van de militante sjiitische beweging Hezbollah in het land.

Twee jaar geleden hebben banken een limiet gesteld aan het bedrag dat burgers wekelijks mogen opnemen. Dat bedrag is nauwelijks genoeg om van te leven. Bijna 80 procent van de bevolking leeft daarom rond de armoedegrens.

Gisteren publiceerde RTL Nieuws deze beelden van de gijzeling:

Gijzeling in bank Libanon: wanhoopsactie om doktersrekening te betalen

01:11
Een pure wanhoopsactie van een 42-jarige man in Libanon. Urenlang gijzelde hij personeel van een bank, omdat hij zijn geld wilde opnemen.

De wanhoopsdaad van de gijzelnemer kan dan ook op veel steun rekenen, omdat het hele land dezelfde pijn voelt. Omstanders spraken massaal hun steun uit. "Hij is helemaal geen echte overvaller", zei Ghassan Moula bij de bank. "Hij vraagt om zijn eigen bezit. Onze leiders hebben hún miljarden op Zwitserse banken gezet terwijl wij moeten lijden. Heel Libanon wil doen wat hij doet."

'Geen overvaller'

Dat geldt volgens The Guardian ook voor de soldaten en politieagenten die zich tijdens de gijzeling bij de bank verzamelden. Hun salarissen zijn sinds begin 2020 gekelderd en inmiddels 'meer dan twintig keer lager'.

In de avond gaf de bank toe: hij kon 30.000 dollar van zijn eigen geld meekrijgen. Kort nadat de gijzelaars iets te eten hadden gekregen, gaf Hussein zich over aan de politie.

Financiële
Lees ook:
Financiële chaos in Libanon: torenhoge voedselprijzen, waanzinnige wisselkoersen

"Niemand zal beweren dat hij iets verkeerd heeft gedaan", zei omstander Ahmad Yatoum. "Wanhopige mensen doen wanhopige dingen. We mogen hem allemaal. Ook de soldaten mogen hem."

In januari had een andere burger ook al een dergelijke 'overval' gepleegd. Het ging er toen grimmiger aan toe: enkele klanten van de bank werden overgoten met benzine.

Brood onbetaalbaar

Veel Libanezen zijn afhankelijk van geld dat familieleden uit andere landen ze toesturen. "De hyperinflatie drijft ons naar de afgrond", zei bakker George Haddad. "Zelfs alledaagse dingen als brood zijn voor veel mensen al onbetaalbaar."

De toch al zwakke economie van Libanon kreeg twee jaar geleden nog een extra klap te verwerken, toen in de haven van Beirut een graansilo ontplofte. De explosie was zo krachtig dat een groot gebied werd weggevaagd.

Zo sterk was de explosie in Beiroet: 'Een kleine atoombom'

02:51
Duizenden gewonden, meer dan honderd doden en honderdduizenden mensen dakloos: de explosie in Beiroet heeft een ravage aangericht.

Volgens familieleden zit Hussein nog vast in de gevangenis. Zij beweren dat de rechter tijdens de onderhandelingen beloofd had dat Hussein niet gearresteerd zou worden. Ze eisen zijn vrijlating.

Twee huizen verkocht

Volgens zijn moeder is het geld afkomstig van de verkoop van twee woningen, die van Hussein zelf en die van zijn ouders. "Dit is ons geld", zei de moeder op televisie, "dit is ons recht. Ze hebben ons geld gestolen. Bassam is geen dief, dat zijn de banken."