Trump dwarszitten

'Joe Biden maakt plannen om nog een keer president te worden'

12 augustus 2022 07:53 Aangepast: 12 augustus 2022 08:17
De Amerikaanse president Joe Biden Beeld © EPA

Joe Biden wil nog een keer president van de Verenigde Staten worden. Hij is bezig met plannen voor een herverkiezingscampagne na de tussentijdse parlementsverkiezingen van november. 

Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met naaste medewerkers en vertrouwelingen van Biden. Net als bij de vorige verkiezingen zou zijn voornaamste motivatie het voorkomen van een nieuw presidentschap van Donald Trump zijn.

Recente overwinningen

Peilingen tonen aan dat de meeste Democraten de voorkeur geven aan een andere kandidaat dan de 79-jarige president. Maar mensen in Bidens naaste omgeving zeggen dat hij zich gesteund voelt door recente overwinningen op wetgevend, economisch en buitenlands gebied. 

Bovenal is hij vastberaden om Trump, die al gehint heeft op een nieuwe kandidatuur, opnieuw de voet dwars te zetten. "De president heeft gezegd dat hij van plan is er weer voor te gaan", zei presidentieel adviseur Anita Dunn. "Mensen moeten hem op zijn woord geloven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Trump onder conservatieven veruit populairste keuze voor presidentschap

Jongere kandidaat

Drie Democratische Congresleden, onder wie Carolyn Maloney uit New York, suggereerden onlangs dat Biden plaats moet maken voor een jongere kandidaat, terwijl de populaire Alexandria Ocasio-Cortez (AOC) al nadrukkelijk geweigerd heeft zijn herverkiezing te steunen.

Cedric Richmond, een voormalige Witte Huis-medewerker die Democratische verkiezingscampagnes coördineert, denkt daar heel anders over. "Het is duidelijk dat hij onze beste kandidaat is", zei Richmond. Zorgen over Bidens leeftijd of populariteit deed hij af als 'vervelend en afleidend'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Joe Biden bezoekt 'pariastaat' Saoedi-Arabië, maar waarom?

Biden voelt zich gesteund door peilingen waaruit blijkt dat hij Trump verslaat in een rechtstreeks duel in 2024, zeggen medewerkers van het Witte Huis.

En de president zou ervan overtuigd zijn dat hij in 2020 de Democratische nominatie won omdat hij destijds de beste kans had om de zittende president te onttronen.

Bekijk ook - Amerikanen bekritiseren Biden op bijzondere wijze: 'Let's go, Brandon'

'Let's go, Brandon'. Het klinkt heel onschuldig, maar in de VS wordt het gebruikt als kritiek richting president Biden. Met de uitspraak bedoelen ze namelijk: fuck Joe Biden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore