Ga naar de inhoud
Huiszoekingsbevel mogelijk openbaar

FBI zocht in woning Trump naar 'documenten over kernwapens'

De woning van oud-president Donald Trump in Palm Beach, Florida. Beeld © ANP / MediaPunch / Shutterstock

De FBI viel de woning van voormalig president Donald Trump eerder deze week binnen vanwege 'documenten over kernwapens'. Dat zeggen bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek tegen The Washington Post.

Of het om geheime informatie over Amerikaanse kernwapens gaat is niet duidelijk, maar volgens de Amerikaanse krant laat de zoekactie wel zien 'hoe groot de angst is dat de documenten in verkeerde handen komen'.

Goedgekeurd door minister

De huiszoeking door tientallen FBI-agenten in Trumps woning Mar-a-Lago in Palm Beach werd goedgekeurd door de Amerikaanse minister van Justitie, Merrick Garland. Hij bevestigde gisteren dat de inval werd gedaan in het kader van onderzoek naar de vraag of Trump documenten uit het Witte Huis had meegenomen die hij niet mocht meenemen.

In deze video zie je meer over de gevolgen van de huiszoeking bij Trump: 

FBI neemt documenten mee uit huis Trump: 'Dit heeft politieke gevolgen'

01:22
Aanhangers van Trump verzamelden zich direct na de inval bij z’n huis. "Er is gesjoemeld met de verkiezingsuitslag."

De anonieme bronnen die aan The Washington Post melden dat het om documenten met informatie over nucleaire wapens gaat, willen verder geen details prijsgeven. Zo is niet duidelijk of dergelijke documenten tijdens de huiszoeking zijn gevonden. Woordvoerders van zowel het ministerie van Justitie als de FBI wilden niet reageren. Ook een woordvoerder van Trump gaf geen commentaar.

'Niet in proportie'

De inval in de woning van Trump leidde deze week tot grote opschudding. Advocaten en aanhangers van Trump noemden de inval buiten proporties in vergelijking met andere zaken waarbij functionarissen in het Witte Huis officiële stukken wederrechtelijk meenamen of mailtjes wisten.

Omdat de FBI nog geen officiële verklaring heeft vrijgegeven over de huiszoeking, is veel nog onduidelijk over de inval. Er gaan in de VS stemmen op om het huiszoekingsbevel 'in het publiek belang' openbaar te maken. Een rechter kan hiertoe besluiten.

Minister
Lees ook:
Minister van Justitie stemde in met huiszoeking bij Trump, wil nu openheid