Eerste zittingsdag

Tranen, verwijten en juridisch vuurwerk bij proces om foto's helicrash Kobe Bryant

11 augustus 2022 11:38 Aangepast: 11 augustus 2022 12:04
Vanessa Bryant bij de rechtszaal Beeld © AP

Een emotionele eerste zittingsdag tijdens het proces dat Vanessa Bryant, de weduwe van topbasketballer Kobe Bryant, heeft aangespannen tegen het district Los Angeles.

Zij barstte diverse malen in huilen uit, vooral op momenten dat details werden besproken van het fatale helikopterongeluk waarbij haar man en haar 13-jarige dochter Gianna om het leven kwamen.

Schadevergoeding

De helikopter crashte op 26 januari 2020 in slecht weer. Behalve Kobe en Gianna Bryant stierven nog eens zeven mensen. Vanessa Bryant is een civiele rechtszaak begonnen omdat zij vindt dat medewerkers van de politie en de brandweer van het district Los Angeles op de plek van de crash 'zonder legitieme reden' foto's namen van de slachtoffers. Zij eist een schadevergoeding. Over de hoogte daarvan wordt tijdens dit proces beslist. 

Andere nabestaanden zijn met Los Angeles schadevergoedingen van 2,5 miljoen dollar overeengekomen, maar Bryant wilde deze zaak voor laten komen en er een jury over laten beslissen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Kunstenaar zet bijzonder beeld van Kobe Bryant en dochter op crash-plek

Crash uitgebuit

"26 januari 2020 is de ergste dag in Vanessa Bryants leven en dat zal altijd zo blijven", zei Luis Li, Bryants advocaat, in zijn openingspleidooi. "Het district was niet de veroorzaker van de crash. Maar personeel van het district buitte het ongeval wel uit, nam foto's van Kobes en Gianna's stoffelijke resten als souvenir, verspreidde die en verloochende het heilige vertrouwen dat wij in hen hebben. Zij strooiden zout in een onheelbare wond."

Volgens Li schonden zij de grondwet toen zij dat deden. Dat wordt ten zeerste bestreden door de tegenpartij, die het reddingspersoneel beschrijft als 'ware helden', die op moeilijk terrein in dichte mist hun werk deden, waaronder het maken van foto's van de crash. De juridische vertegenwoordiger van het district geeft toe 'dat er fouten zijn gemaakt'.  Zo liet een jonge politieman twee dagen na de crash gruwelijke foto's zien aan een barman. Dat was een 'moment van zwakte', aldus de verdediging. "Hij heeft er spijt van."

Bryants advocaat liet daarop weten dat het maken van de foto's geen noodzaak was, maar dat dat slechts werd gedaan voor 'eigen amusement en uit een ziek gevoel voor humor'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Ontslag dreigt voor brandweermannen na delen foto's Kobe Bryant

14de amendement

Bryant is bang dat de foto's op elk moment in de toekomst online zouden kunnen komen en dat daardoor haar verdriet alleen maar groter zou worden. Het district verzekert dat de foto's nooit online hebben gestaan en vernietigd zouden zijn na het incident in de bar. 

Juridisch gaat het om de vraag of de foto's openbaar zijn verspreid. Dat zou in strijd zijn met het 14de amendement, dat inhoudt dat nabestaanden controle houden over doodsbeelden van hun dierbaren. Volgens het district Los Angeles hebben de nabestaanden de foto's nooit gezien en zal dat ook nooit gebeuren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Piloot helikopter Kobe Bryant was gedesoriënteerd door mist

Eerste getuige

Op de eerste zittingsdag kwam Vanessa Bryant niet zelf aan het woord. De eerste getuige die door Bryants advocaat werd opgeroepen was Rob Pelinka, de manager van de Los Angeles Lakers, het basketbalteam waar Kobe Bryant furore maakte.  

Ook hij hield een emotioneel betoog, dat hij diverse malen moest onderbreken omdat hij zijn tranen weg moest slikken. Pelinka is Gianna's peetvader, en een goede vriend van Kobe en Vanessa Bryant. Hij bevestigde dat de zaak rond de foto's een grote emotionele impact heeft op Vanessa. "Er komt zoveel veel meer verdriet naar boven."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore