Ontploffing of aanval?

Foto's bewijzen: acht Russische vliegtuigen verwoest op militaire basis

11 augustus 2022 08:27 Aangepast: 11 augustus 2022 10:32
Het vliegveld na de beschieting Beeld © AP

Op een militair vliegveld op de Krim zijn zeker acht Russische gevechtsvliegtuigen verwoest door de explosies van dinsdag. Dat blijkt uit een analyse van satellietfoto's door The New York Times.

De beelden ontkrachten de officiële Russische lezing dat munitie is ontploft en dat er geen militair materieel beschadigd is.

Vliegveld in Novofedorivka

Het bedrijf Planet Labs maakte een paar uur voor de explosies een foto van het vliegveld in Novofedorivka, vlak bij de Zwarte Zee, en nog een op de dag erna.

Het vliegveld voor de beschieting Het vliegveld voor de beschieting

Op de tweede foto zijn volgens The New York Times drie kraters te zien, die wijzen op drie aparte explosies.

Het vliegveld na de beschieting Het vliegveld na de beschieting

Ook de manier waarop het puin is verspreid laat zien dat er meer dan één explosie is geweest, schrijft de krant.

Acht Su-24- en Su30-gevechtsvliegtuigen die op de eerste foto zichtbaar zijn, zijn op de tweede foto verwoest. Twee gebouwen in de buurt van de vliegtuigen zijn eveneens vernietigd.

Bekijk ook - Kamikazedrones en HIMARS: dit zijn de nieuwe 'superwapens' van Oekraïne

In de strijd tegen Rusland krijgt Oekraïne steeds zwaardere wapens in handen. Vanuit de VS zijn er nu speciale raketten en drones geleverd en die hebben flinke impact.

Dode en gewonden

Oekraïne heeft officieel niet bevestigd achter de explosies te zitten, waarbij volgens de lokale Russische autoriteiten ook een dode en verschillende gewonden vielen.

Maar president Volodimir Zelenski suggereerde gisteravond in zijn dagelijkse toespraak dat de basis is aangevallen. Hij zei dat de Russische luchtmacht op de Krim in één dag negen vliegtuigen is kwijtgeraakt.

Een anonieme militaire functionaris zei tegen The New York Times dat Oekraïense commando's en verzetsstrijders verantwoordelijk zijn. Zij zouden een aanval hebben uitgevoerd met 'een wapen dat van exclusief Oekraïense makelij' is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Explosies op Russische luchtmachtbasis op de Krim, mogelijk aanval door Oekraïne

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore