6200 hectare verbrand

'Monsterlijke' bosbrand Frankrijk breidt zich uit: 10.000 evacuaties

11 augustus 2022 02:41 Aangepast: 03 september 2022 09:01
Brandweer in gevecht met de enorme vlammenzee. Beeld © ANP

De bosbrand die dinsdag oplaaide in het Franse departement Gironde, ten zuiden van Bordeaux, heeft al meer dan 6200 hectare in vlammen doen opgaan. Ondanks inspanningen van de brandweer groeit de brand alleen maar.

Gisteren breidde het vuur zich verder uit, onder meer naar het naastgelegen departement Landes. Ongeveer 10.000 mensen hebben hun huizen uit voorzorg moeten verlaten.

'Monster met hersens'

De lokale autoriteiten spraken gisteravond tijdens een persconferentie van een 'ijverig gevecht' tegen het vuur, dat de brandweer 'telkens weer weet te verrassen'. "Het is alsof we hier te maken hebben met een monster dat hersens heeft en zich tactisch gedraagt", zei een woordvoerder tegen het Franse Sud Ouest over de brand.

Een brandweercommandant legt in de video hieronder uit dat de vuurzee zich in alle richtingen heeft verspreid. Vooral rondom de Franse plaats Belin-Béliet, op ruim veertig kilometer van Bordeaux, hebben sterke temperatuurstijgingen 'de intensiteit van het vuur doen exploderen'.

Geen enkele burger is bij de brand gewond geraakt en de autoriteiten hameren erop dat 'het redden van mensenlevens de prioriteit heeft'. Wel liepen bij de bestrijding van de brand verschillende brandweerlieden verwondingen op. Een is er ernstig aan toe, 'met brandwonden op de benen en in het gezicht'. Zeventien huizen en twee brandweerwagens zijn in vlammen opgegaan, schrijft Le Monde.

Aangestoken door criminelen

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, zei gisteren dat hij denkt dat de brand door criminelen is aangestoken. In juli woedde in het gebied ook een enorme bosbrand. Toen verbrandde 21.000 hectare bos en moesten bijna 37.000 mensen worden geëvacueerd.

Door de bosbrand is sinds gisteren ook de snelweg A63 afgesloten, een belangrijke autoroute van Bordeaux naar de Spaanse grens bij Hendaye.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met de auto naar Spanje? Cruciale snelweg dicht vanwege bosbranden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore