Twijfel over cijfers

Noord-Korea: strijd tegen coronavirus gewonnen

11 augustus 2022 02:17
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Beeld © ANP

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft tijdens een bijeenkomst met wetenschappers en zorgmedewerkers geclaimd het coronavirus in zijn land te hebben verslagen. Ook kondigde hij aan dat de strengste coronamaatregelen in het land komen te vervallen, melden staatsmedia.

Het Noord-Koreaanse regime meldde in mei voor het eerst een coronabesmetting. Sindsdien zijn volgens het staatspersbureau KCNA bijna 5 miljoen gevallen geregistreerd van wat het land 'koorts' noemt. Er wonen ruim 25 miljoen mensen in Noord-Korea. Slechts 74 mensen zouden zijn overleden. Sinds eind juli heeft Noord-Korea geen nieuwe besmettingen gemeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal coronagevallen in Noord-Korea stijgt boven de 2 miljoen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) trekt de officiële Noord-Koreaanse cijfers in twijfel, mede wegens het gebrek aan testcapaciteit in het stalinistisch geregeerde land. In juli zei de WHO dat de situatie in Noord-Korea juist verslechtert en niet verbetert.

Grenzen gesloten 

Noord-Korea sloot gedurende het grootste deel van de pandemie zijn grenzen voor reizigers en vrijwel alle buitenlandse handel. Alleen een beperkt aantal goederen vanuit China mocht het land in per trein of schip. Na het snel oplopende aantal besmettingen in mei voerde het land lockdowns in. Voor zover bekend is er geen vaccinatieprogramma. Het regime beweert een eigen behandeling te hebben ontwikkeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Noord-Korea klaar met voorbereiden nucleaire test'

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore